Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag visste ingenting"

Rösten är lågmäld.
Inombords upplever Johan Sares något som är att likna vid en känslomässig berg-och-dalbana.
– Jag vill inte starta någon pajkastning, det vill jag bestämt understryka, säger Johan Sares och fortsätter:
– Men samtidigt vill jag vara tydlig med var jag står när det gäller på det sätt som det här har skötts och på det sätt man behandlat Harald Lückner.

Annons

När DT kontaktar Johan Sares, sammankallande för Mora IK:s sportkommitté, är han smått chockad.

– Det var Harald själv som ringde upp mig och berättade att han fått sparken.

– Jag visste absolut ingenting, förklarar Johan.

Det går inte att ta miste på att Johan Sares är mycket besviken på personer inom Mora IK som han tidigare jobbat med sida vid sida.

Han är också kritisk till hela Lückner-affären.

– En organisationsförändring hade gjort att Mora IK kunnat ta till vara på Haralds kunskaper och erfarenheter.

Johan Sares hade sett att Harald blivit kvar i klubben på ett eller annat sätt, åtminstone under kontraktstiden, istället för att få avsluta en sexårig relation under minst sagt förnedrande former.

– I dag skäms jag över den förening jag växt upp i och som i mångt och mycket format mig till den jag är i dag, säger Johan.

– Det finns folk i styrelsen som själva borde ta konsekvensen av hur frågan handlagts, och jag har faktiskt svårt att se att vissa av dem kan sitta kvar.

Redan under fjolårssäsongen, i rollen som klubbdirektör, lämnade Johan Sares en arbetsplan till delar av styrelsen för säsongen 2011/12.

Den gick ut på att få kvar Patrik Ross som tränare, som tidigt uttryckte att han ville ha ett större ansvar för att stanna i Mora, och hitta en uppgift för Harald, mer långsiktig, i föreningen. MIK-styrelsen valde att inte gå på detta förslag, utan beslutade att behålla rådande koncept.

Sares stötte alltså på patrull. Och några månader senare hoppade han av som klubbdirektör.

– De flesta i styrelsen vet varför jag klev åt sidan, det som sades utåt var kanske inte hela sanningen.

Du har höga tankar om Harald Lückner.

– Det har jag. Men kanske även jag gjort vissa förändringar runt laget i det här läget om jag varit kvar i min tidigare roll. Man hade dock kunnat skött affären betydligt snyggare, menar Sares.

– Nu tog man i stället Harald Lückners fantastiska tränarkarriär och hängde upp på en krok. Bedrövligt!

Hur ser du på din fortsatta roll inom klubben?

– Att föreningen gjort detta utan att vända sig till sportgruppen kan ju inte tolkas mer än att de redan beslutat att lägga ner den gruppen, jag kommer dock inte ställa upp om de skall bilda en ny grupp. Inte som jag känner idag i alla fall.

– Jag hoppas det ska gå bra för laget, föreningen, men Mora är inte större än att det är otroligt viktigt att ta tillvara på de som brinner för sporten och föreningen. Därför känns detta med Harald inte bra, avslutar Johan Sares.