Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag vill satsa på det här"

Gliringarna kommer ofta, men Hedemora SK:s nya lagledare, Martina A Östberg, bryr sig inte.
– Jag är inte här för att ragga, säger hon bestämt.
Martina trivs i ishockeyns mansdominerade värld och skulle aldrig kunna tänka sig en liknande uppgift i ett damlag.

– Jag älskar det här. Grabbar är rakare än tjejer och det snackas inte lika mycket skit, åtminstone inte i HSK:s omklädningsrum.

Någon egen erfarenhet från ishockey har hon inte och det är först de senaste åren som hon upptäckt tjusningen med sporten.

– Min mamma Marlene är fysioterapeut och har hjälpt till i Avesta BK i 26 år. Jag hoppade in i stället för henne i någon match och på den vägen är det.

Martina, som är utbildad massör, blev sedan lagledare och efter tre år med Avesta BK tog hon steget över till Gävlelaget Oppala/Sätra.

– Jag kände att det var dags att röra på sig. Det blev inte bra i Avesta, där grabbarna kände mig för bra privat.

Efter ett år i Gävle är hon tillbaka i Dalarna, i Hedemora SK.

– Det är ju ett steg högre nu, det är jag nöjd med. Jag vill satsa på det här och klättra i divisionerna, precis som spelarna. Jag vet att jag är bra på att organisera, serva och arrangera.

Hon har alltid varit intresserad av ledarskap och gillar nya utmaningar. Men att som ung tjej ta för sig i ett hockeyomklädningsrum har inte alltid varit så lätt.

– I början vågade jag nästan inte stänga av stereon och i diskussioner har jag fått blickar och kommentarer som "vad vet du? du är ju bara tjej".

Det är fortfarande folk som höjer på ögonbrynen när hon står i båset, men numera rör det henne inte i ryggen.

– Det som irriterar mig mest är de som tror att jag bara är här för att spana in nakna hockeyspelare. Jag har blivit kallad "hockeyhora" och en gång trodde jag verkligen att en tjej skulle klippa till mig. Det är väl kvinnlig avundsjuka kan jag tro.

Vilka är dina främsta uppgifter?

– Jag är ansvarig för allt som inte har med själva ishockeyn att göra. Jag bokar träningsmatcher, domare och bussar, fixar isschema och beställer matlådor till exempel.

Hur fungerar samarbetet med Hedemoras nye tränare Bernie Lynch?

– Det går bra. En lagledare och tränare måste ha en tight relation, kanske speciellt här i HSK eftersom Bernie inte har någon assisterande tränare.

När det gäller det sportsliga, så väljer Martina att hålla en låg profil.

– Det är nog bäst så. Bernie har ju sysslat med hockey i över 40 år, så det får han sköta. Allt det andra fixar jag.

Kan du ändå ge dig på ett tips om hur det kommer att gå för HSK i år?

– Det är ju ganska många nya spelare och jag blev inte alltför imponerad av våra första träningsmatcher, men det har sett bättre och bättre ut och sammanhållningen i laget är bättre än på alla ställen jag har varit tidigare. Jag tror att vi kommer att nå målet – Allettan.