Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag vill inte dö som 30-åring"

För fyra veckor sedan dog hans syster av alkoholproblem.
Då beslöt Dulee Johnson, 28, sig för att förändra sitt eget liv – och fick en ny chans av IK Brage.
– De ville hjälpa till. Det var det första intrycket jag fick, säger han i en lång intervju med DT-sporten.

Dödsbudet kom från familjen i Liberia.

Dulee Johnson befann sig i Sydafrika, nyligen sparkad av sin klubb Amazulu – den tredje utländska klubben i rad att göra sig av med honom i förtid – av disciplinära skäl. Det tunga beskedet: Dulee Johnson hade förlorat sitt andra syskon på fyra år till alkoholen.

– Det var där processen började. Jag pratade med familjen, mamma och pappa och kände att det är dags att jag tar tag i mitt liv. Jag vill inte dö som 30-åring som min syster, säger han.

För även om Dulee Johnson har spelat fotboll på högsta nivå i tio år, och var högst delaktig till att AIK vann svenska dubbeln 2009, så har rubrikerna handlat om en person i ständigt blåsväder. Fyllerubriker, knarkskandaler och han har bland annat dömts till dagsböter för sexköp.

– Det har hänt så pass mycket som... man kanske inte ska gå in på det, jag blir ledsen. Men det som hände 2008 med min bror, och för fyra veckor min närmaste syster... hon och jag brukade dricka tillsammans och hon gick bort på grund av det. Man måste vakna till och se saker på ett annat sätt.

Dulee Johnson flög hem till Sverige – och Brage tog kontakt.

På fredagen skrevs ett kontrakt mellan tre parter: IK Brage, Johnson och behandlingsföretaget Nudax. Johnson ska behandlas för sina problem i två år i Borlänge och samtidigt spela fotboll för Brage. Samtidigt har IKB rätt att bryta kontraktet om överenskommelsen inte följs.

– De ville hjälpa till. Det var det första intrycket jag fick. Det låter bra, det handlar inte om att gå till ett allsvenskt lag där jag inte får någon hjälp och hamnar i samma problem, det här handlar om liv. Om jag fixar till mitt liv kan jag bli en ännu bättre fotbollsspelare.

Men det är alltså alkohol som är grunden till skandalerna?

– Absolut. Det är det som har ställt till det. I går var vi inne på programmet och jag gjorde tester. Det stämmer. Jag klarar inte alkohol. Så är det bara, jag måste lägga ned med det.

Har du inte fått hjälp av de allsvenska klubbarna du har spelat i?

– Jo, jag har faktiskt fått det, men jag var inte ärlig mot mig själv. Jag har insett det problemet. Det känns som att jag gömde det i många år, även i AIK och Häcken. Nu har saker hänt i mitt familjeliv, jag är bara 28 och har tre barn så jag vill gärna leva det livet efter fotbollen. Enough is enough.

Varför berättar du om det här?

– För att jag, som jag sade tidigare, jag har gömt en massa saker. Jag har inte varit ärlig mot mig själv och alla andra runt omkring. Du kommer till en punkt i ditt liv där saker händer och till sist orkar du inte längre. Man måste lägga ner. Därför vill jag vara öppen – det är alkohol som har ställt till en massa problem, jag har förlorat två syskon, en bror och en syster och det räcker. Korten är uppe på bordet.

Han flyttar med familjen till Borlänge så snart det är möjligt – en helt annorlunda miljö, jämfört med de storstäder han tidigare bott i.

– Ja, jag vet. Men det var viktigt att inte komma till Göteborg och Stockholm. Jag har en massa vänner där, och det kommer jag säkert få här också, men jag ville bort från mitt gamla liv.

Att du går ut med dina problem öppet – kan inte det sätta en ohälsosam press på dig själv?

– Jag vill att människor ska se mig som att jag vill få hjälp, jag vill inte dricka alkohol. På ett sätt är det ganska bra. Om jag träffar kompisar så vet de att jag vill ha hjälp när de vill gå på puben och dricka sprit. Jag kan inte det. Det har ställt till en massa problem och jag har tappat två syskon i min familj.

De vet vad som gäller?

– Precis. Korten är på bordet.

Dulee Johnson har redan gjort tester i Borlänge för att behandlarna ska få en bild av hans situation vid sidan av planen, en så kallad kartläggning.

– Det känns bra. Jag kommer att göra allt för att få allt på plats, säger han.

Den 7 januari börjar Brage träna igen. Dulee Johnson gör sig redo för en säsong i Superettan, en serie han inte spelat i sedan tiden i Häcken i början av 2000-talet.

– Jag har spelat på hög nivå, men man får aldrig glömma, och jag har stor respekt för lag som GAIS och Hammarby. Det är inte så stor skillnad mellan Superettan och Allsvenskan. Det kommer krävas mycket jobb, men jag hoppas att det ska gå bra.

Vad kan Bragefansen förvänta sig?

– En bra spelare och en människa som vill fixa till livet för framtiden.