Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag vill inte att mina barn ska tvingas in i värnplikt

Daniel Olsson från Liberala partiet ser inte fram emot att tvingas förklara värnplikten för sina barn genom att säga att många svenskar vill tvinga dem att göra saker som de inte är beredda att göra själva.

Annons

Regeringen har nu beslutat sig för att införa allmän värnplikt igen. Jag är själv för gammal för att påverkas av värnplikten men jag har tre barn som kan komma att drabbas av detta tvång. Än behöver jag inte förklara för dem - men det kommer om några år. Då kan jag säga: "Många svenskar vill tvinga er att göra saker de inte är beredda att göra själva".

Mina barn kommer inte att få rösta innan det är dags för mönstring och värnplikt. De hinner aldrig utrycka sin åsikt i något val innan det är dags att rycka in. Det är således upp till oss andra att sätta stopp för detta.

Även om någonting inte drabbar oss personligen har vi ändå ett ansvar för att förhindra det. I mitt fall är det för att skydda mina barn från statens tvång.

Det finns de som hävdar att "det är bra försammanhållningen i landet" att det finns värnplikt. Det rimmar illa med de studier (Hjalmarsson och Lindquist, 2016) som visar att brottsligheten såväl som arbetslösheten går upp markant bland de som gjort militärtjänst under 70- och 80-talet jämfört med de som inte gjorde det.

Jag är liberal. Liberalism innebär frihet från (statligt) tvång. Jag tycker inte att staten ska tvinga någon att till exempel göra militärtjänst. Vill staten ha personal behöver man bli en bättre arbetsgivare.

Jag tycker att det är märkligt att regeringen inte försöker höja lönerna för våra soldater som i dag tjänar klart mindre än till exempel poliser. Visst blir lönen högre efter den grundläggande utbildningen men för många är det en lönesänkning att jobba åt försvaret. Många som slutar påpekar just detta.

Dagen innan regeringens beslut berättade ÖB att försvaret behöver ytterligare 6,5 miljarder för att det ska kunna fungera som riksdagen beslutat. Värnplikt löser alltså inte försvarets problem. Försvaret har dessutom varit tydliga med att de inte gör skillnad på frivillig respektive tvingad personal vad gäller löner med mera.

Ni unga som är för värnplikt men som inte gjort militärtjänst själva - Varför vill ni tvinga andra att göra det som ni inte själva inte vill göra?

Daniel Olsson Liberala partiet, Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare