Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag uppmanar fler att göra en liknande resa. Jag tror att det skulle vara nyttigt för alla."

Artikel 13 av 17
Dalaungdomar i Förintelsens spår
Visa alla artiklar

Min andra resa till Polen blev annorlunda. 19-åriga jag fick privilegiet att åka på en andra resa med Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Förra gången var jag endast 15 år.

Första gången chockades jag mest av de stora lägren och av hur många människor som fick genomlida Förintelsen.

Denna gång träffades jag av en annan känsla när jag fick ta in de mer personliga berättelserna från offer från exempelvis Auschwitz. De gjorde ett starkt intryck på mig. Kanske för att jag var mer uppmärksam denna gång, eller för att de fick mig att tänka att det kunde lika gärna varit min mamma, min pappa eller min lillebror.

Det är dock i stort sett omöjligt att föreställa sig hur bedrövligt dessa offer hade det under andra världskriget, men man får en skarpare bild när man besöker de olika anläggningar och lägren.

Att det fick gå så långt är än idag ofattbart för mig. Dessutom är det extra märkligt eftersom Tyskland befinner sig så pass nära oss och att det skedde för inte alls länge sedan.

Det är väldigt nyttigt för oss ungdomar i Ludvika att engagera oss i ämnet extremism, eftersom vårt samhälle tyvärr präglas av det. Att lära sig från historien är viktigt, annars riskerar man att misstag upprepas igen.

Jag är väldigt nöjd med båda av mina resor, trots att det har varit tungt att se och höra hemska saker. Jag uppmanar fler att göra en liknande resa. Jag tror att det skulle vara nyttigt för alla.

Det gäller att skydda vår demokrati och att kämpa för ett samhälle där allas lika värde är en självklarhet.

Aldo Fernandez Ortiz

Nyligen reste elever från ABB Industrigymnasium i Ludvika till Förintelselägren Auschwitz och Auschwitz-Birkenau i en resa arrangerad av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Tidningen följde med och du har just läst ett av breven eleverna skrev brev hem till vänner och familj i Ludvika och Dalarna. I den här minidokumentären får du veta mer om resan:

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel