Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag ska betala kontant

/

Annons

De flesta svenskar kommer att spendera tretusen kronor på julklappar de närmaste veckorna.

De flesta svenskar kommer att betala med kort. Det kommer inte jag att göra.

Det är en frihetsfråga.

"Sverige borde bli det första kontantlösa samhället på jorden", skrev Björn Ulvaeus i en debattartikel i Dagens Industri 22/11.

Sedlar och mynt är smutsiga och bidrar till brottslighet tyckte Ulvaeus och berättade att Abbamuseet vägrar ta emot kontanter. Som av en händelse är museets huvudsponsor MasterCard.

Ulvaeus fick genast mothugg av bland andra författaren Per Hagman, som skrev att endast den inskränkt ängslige i form av en socialist eller omåttligt förmögen cyniker tror på en totalitär symbios mellan stat och bankvärld. "Vi fria betalar kontant", fortsatte Hagman. "Vi står ut med smutsen."

Jag håller med Hagman. I en värld där privatsfären krymper och till och med Angela Merkels mobiltelefon är avlyssnad är det en frihetsfråga att använda kontanter.

Det senaste numret av tidskriften Axess innehåller flera artiklar på temat integritet. I en av dem skriver Peggy Noonan om hur det privata är knutet till det personliga.

När vi inte längre förväntar oss att våra kommunikationer ska förbli privata har vi förlorat något personligt och intimt.

Jag menar att det inte bara gäller mobilsamtal och e-post, utan också möjligheten att handla utan att varje köp registreras.

Om kontanterna försvinner kan varje transaktion övervakas av staten. Att det ligger i Storebrors intresse är självklart. Men ligger det i vårt?

Julklapparna går fortfarande att betala kontant. Det är till och med så att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som ges ut av Sveriges Riksbank som betalningsmedel.

Det har slagits fast i flera domstolar på senare år.

Men staten gör förstås undantag för sig själv. När jag ringer till skatteverket för att höra om jag kan betala in min skatt kontant får jag svaret att det är omöjligt.

Alla inbetalningar måste ske via bankgirot. Så har det varit sedan 1998.

Hur skulle det annars se ut? Om vi skulle få novemberlönen i tusenlappar, och sedan betala in skatten kontant?

Kanske skulle det göra mer ont att skiljas från pengarna? Kanske skulle vi ställa högre krav på hur de användes?

Vi slösar mer när vi betalar med kort än med kontanter, visar forskningen. Ett skäl är att det inte gör lika ont att skiljas från pengarna när du använder kortet som när du måste lämna ifrån dig en hundralapp.

Det gör det lättare att handla godis och annat onyttig mat som vi ångrar efteråt.

Detsamma gäller nog osynliga skatter som smärtfritt försvinner från bankkontot innan de ens kommit in.

Jag kommer att betala julklapparna med riktiga pengar. Det är en enkel handling för att mina barn ska kunna göra samma sak. 

Mer läsning

Annons