Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag provbadade i Barken redan nu

Under arbetet med boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar har jag fått några idéer om hur vi kan minska slöseriet.

I Staffanstorp dricker politikerna Gammeldansk till frukost. Inte varje dag, utan när de åker på fastighetsmässa i Cannes. Det avslöjade Uppdrag Granskning efter ett omfattande arbete där redaktionen fått begära ut kvitton.

Vad skulle hända om kommuner, landsting och myndigheter lade ut sina räkenskaper på nätet? Så att medborgarna kunde granska hur deras pengar används?

Kanske skulle det bli färre fester med James Bond-tema för Säpo.

I Smedjebacken ska kommunen höja temperaturen i sjön Barken fem grader så att det ska gå att bada i september. Jag simmade själv i sjön i måndags. Det var tio grader i luften och elva i vattnet.

Om ett år ska det alltså vara 16 grader i sjön. Sannolikt är det runt tio grader i luften. Vem vill bada då? Ingen av dem jag pratade med i Smedjebacken i alla fall.

De ville hellre att pengarna skulle gå till något annat, som vägar eller välfärd. 2000 av 10000 invånare har skrivit på protestlistor. När jag intervjuade kommunalrådet Leif Nilsson (S) avfärdade han kritikerna med att de inte hade några argument.

Mig kallade han för "gnälleriombudsman". Jag tog det som en komplimang.

Vad skulle hända om det fanns en ordentlig motmakt till kommunalpolitikerna? Som en folkvald slöseriombudsman i varje kommun som ställer de kritiska frågorna och säger nej när det behövs?

Kanske skulle någon stoppa Kristianstad från att betala 500000 kr för att köra mat i taxi 110 meter mellan två äldreboenden.

I Stockholm finns det några som vill arrangera vinter-OS. Eftersom det inte finns några slalombackar av olympisk kvalitet vill de bygga en. Det beräknas kosta 1,5 miljarder kr. Någon annan betalar.

Vad skulle hända om politikerna var tvungna att redovisa alternativkostnaden? Det vill säga den nytta som pengarna skulle kunna skapa om folket får bestämma över dem själva?

Kanske hade det varit svårare att bränna 100 miljoner kronor av Götenebornas pengar på Medeltidens Värld.

I Falun kommer skid-VM att kosta 300 miljoner kronor istället för utlovade 80. Bland annat glömde man räkna med kostnader för el, vatten och avlopp.

Vad skulle hända om det fanns ett personligt ansvar för politiker och tjänstemän? Skulle vi få färre glädjekalkyler?

Kanske skulle vi slippa klassikern "jag tar mitt ansvar genom att sitta kvar".

Och vad skulle hända om skatterna blev synliga?

Den som tjänar 25000 kronor före skatt betalar sammanlagt 17200 kronor i olika skatter. Det mesta av pengarna används säkert på rätt sätt till rätt saker, men mycket slösas också bort på fel sätt till fel saker. Om vi själva fick betala in skatterna skulle fler granska var de tog vägen.