Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag kan flyga, jag är inte rädd för islam!

De flesta svenskar har nog sett filmen Sällskapsresan, där huvudpersonen Stig-Helmer semestrar på svenskt manér. Många minns säkert också hur Stig-Helmer kämpar med sin flygrädsla genom att mumla: Jag kan flyga, jag är inte rädd!

För huvudpersonen i Lasse Åbergs film fungerade knepet, men i verkligheten är flygrädsla en fobi som kan vara betydligt svårare att övervinna.

En man som under söndagen skulle flyga från Kastrup i Köpenhamn till Paris försökte stilla sin oro genom att be en bön. Men till skillnad från Stig-Helmer möttes han inte av någon leende och lugnande kabinpersonal.

I stället tillkallades polis och mannen tvingades av planet.

Så kan det gå för den som är troende muslim i ett Europa där rädslan för terrordåd förstärker en redan existerande islamofobi. Rädslan, rasismen och fördomarna grumlar sikten och riskerar att göra det allt svårare att leva som muslim.

Det finns givetvis partier som profiterar på detta och som till och med underblåser en sådan utveckling. I Sverige fortsätter Sverigedemokraterna att gå starkt framåt i opinionen och i de franska lokalvalens första omgång blev Nationella fronten landets största parti. Partiledaren Marine Le Pen stärker därmed sin plattform inför 2017 års presidentval.

Även i USA försöker nu vissa politiker förmedla bilden att muslimer skulle vara hotfulla eller mindre värda som människor. Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump vill att USA ska införa ett förbud för muslimer att resa in i landet, och partikamrater till Trump kräver att USA endast ska ta emot kristna flyktingar.

Bara ett par månader tidigare hade Slovakien gjort ett motsvarande ställningstagande. Landet skulle bevilja ytterst få flyktingar asyl och bland dessa skulle det inte få finnas några muslimer.

En otäck spiral har uppstått, en spiral som med tiden kan bli allt svårare att hejda. I synnerhet om personer som Donald Trump och Marine Le Pen lyckas nå de högsta maktpositionerna.

Situationens allvar borde mana till eftertanke, för av historien borde vi ha lärt oss hur detta kan sluta.

För en vit europé eller amerikan är det måhända lätt att tänka att arbetet mot terrorismen måste kräva vissa uppoffringar och att den förändrade attityden till muslimer i allmänhet är ett nödvändigt ont som måste accepteras. Men så är inte fallet.

Terrorbekämpning handlar om att spåra upp terrorister, men det handlar också om att förhindra radikalisering och förebygga nya terrordåd i den ena eller andra lärans namn.

Politiker som blir alltmer urskillningslösa, som vänder grupper mot varandra och som låter primitiva fördomar styra det egna agerandet, gör förmodligen större skada än nytta även i det arbete.

Ja, vi lever i skrämmande tider i Europa. Det gör vi alla, oavsett religion. Men rädslan får inte bryta ned våra samhällen och förstöra det som gör fria demokratier till vad de är. Det gäller att leva livet precis som vanligt. Du kan flyga.