Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag hoppas Moraborna blir glada"

I mitten av december öppnar utställningen Johansson vs Zorn. Det är konstnären Peter Johansson som utmanar Moras konstklenod Anders Zorn.
– Jag hoppas att folket i Mora blir glada när de ser utställningen, säger Peter Johansson.

Hans utställningar och konstverk brukar väcka stor uppmärksamhet. Mora har han tangerat vid några tillfällen.

Senast som sträng jury på Vårsalongen 2011 där endast en handfull av 50 hugade konstnärer fann nåd. Peters skapelse är även den 880 kilo stora stålskulpturen Swedish delight" krönt med 20 dalahästhuvuden.

Kommunen lånade in verket år 1999 med planerad placering på gågatan. Något år senare fick kommunen 150 000 kronor i bidrag från Kungliga akademien för att köpa in skulpturen och den placerades i den anonyma parken utanför gamla Kommunhuset.

När det gäller den kommande utställningen på Zornmuseet noterade Peter Johansson idén redan för 20 år sedan, när han anordnade en utställning om sin mammas våffelstuga, inrymt i ett galleri i Göteborg.

Han ventilerade tanken med Zornmuseets chef, Johan Cederlund, redan för fyra år sedan och något år senare var de överens.

Det finns en personlig koppling till Zorn för den Sälenfödde Peter, som är 48 år.

– Min far Gunnar var utbildad kyrkomålare i Sälen. Hans dröm var att renovera kyrkor, men fick i stället måla sportstugor och dekorera allmogemöbler åt turister.

Ibland kopierade Peters pappa både Zorn och Bruno Liljefors. Far och son Johansson besökte Zornmuseet då och då och beundrade bland annat Zorns nakenmåleri, innan det infann sig en slags bitterhet som pappa Gunnar vid varje besök sökte tröst för i Mora kyrka.

Nu ska faderns heder upprättas av sonen Peter i den kommande utställningen.

Tidningens fråga till Peter Johansson är om han upptäckt några svagheter hos motståndaren Zorn.

– Den största svagheten är att han är död. Han kan ju inte försvara sig. Men rent konstnärligt var han en otroligt skicklig målare, skulptör och grafiker. På den banan kan jag inte mäta mig med honom. Det jag kan göra är att ta i med storlek i färg och utrymme.

Under de tre senaste åren har Peter förberett utställningen med skisser och texter. Rent fysiskt började jag jobba intensivt i våras med materialet. Det som har tagit tid de senaste veckorna är att göra klar utställningsboken till vilken Sinziana Ravini, Per Svensson och Klas Östergren levererat nya texter.

Boken kommer även att innehålla nytagna bilder från Zornmuseet med den nya utställningen på plats.

Museet gav Peter Johansson klartecken att bygga utställningen redan mellan 5 – 13 november, en hel månad innan visning.

– Därmed hinner vi få in dessa bilder på utställningen i boken. Under våren och sommaren har vi dessutom på plats i Mora fotograferat mig iscensatt som Anders Zorn i olika kända självporträtt och fotografier. Dessa bilder kommer att finnas i boken tillsammans med Per Svenssons nya text om Anders Zorn.

Johansson vs Zorn öppnar den 15 december.

– Den har förhandsvisats för några hundar. Skälet är att Emma och Anders Zorn inte hade några egna barn. Men de omgavs av hundar, som flest 20 jyckar. Därför var det intressant att låta fotografen Matti Östling plåta hundarna ihop med utställningen för att skapa en tredimensionell känsla.

Peter Johansson ser utställningen som ett intressant sidospår till en rad övriga projekt som han har tillsammans med livskamraten Barbro Westling. Närmast ska de sätta ihop en permanent utställning på Jönköpings läns museum där det finns en mycket fin konstsamling att välja verk ifrån.