Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har varit väldigt ängslig"

Han är en av våra mest anlitade svenska programledare. Och så kan han prata Grängesmål. Vi träffade Anders Lundin, just nu aktuell med Allt för Sverige, som nästan kan kalla sig Dalkarl.
– Jag har varit i Grängesberg varenda sommar, säger han till tidningen.

Han är en av våra mest folkkära tv-personligheter med Allsång på Skansen, Robinson, Eurovision song contest och barnprogram som Bullen på meritlistan. Just nu är han aktuell med andra säsongen av Allt för Sverige i Svt där amerikasvenskar får komma hit och söka sina rötter. Vad många inte vet är att Anders Lundin snudd på kan kalla sig Grängesbergare. Första gången vi möts ropar han på sjungande Grängesmål "Ha lu vare på jungen å köpt nå jeans då?"

– Vi har haft sommarstuga vid Södra Björken sedan -65. Det var en sådan där fiskestuga som gruvarbetarna hade. Jag har varit där varenda sommar till jag blev 14-15 år. Pappa var lärare och det blev långa sommarlov när man fick hänga där runt stugan. Jag hade ingen cykel, moppe eller kompisar så det var ju rätt trist ibland. Det mest spännande var att åka till Grängesberg och Konsum. Det blev mycket fiska. Stugan finns kvar men syrran har hand om den nu.

När vi träffas andra gången är Anders barn, 3 och 5 år gamla, sjuka. Han har lyckats byta av en liten stund med sin fru Kerstin och vi ses på Gamla Enskede bageri ett par minuter från familjens hem. Jag undrar hur det känns att vara en av Sveriges mest anlitade programledare och därmed offentlig person när man sätter sig så här, på ett fik.

– Det är otroligt stor skillnad efter att jag lade av med Allsång på Skansen. Det är mycket lugnare nu. Jag tänker inte så mycket på det faktiskt. Alla är ju väldigt vänliga på stan också. Det kan vara väldigt skönt att slippa uppståndelse, samtidigt kan man ju undra varför det inte blir någon ibland, borde jag ställa till med något nu eller?

Hur känns det att kliva av ett sådant mastodontuppdrag som Allsången, du gjorde det ändå i 7 år?

– Det var ju lite svårt. Det är ett speciellt program med bra stämning. Och man får mycket uppmärksamhet på gott och ont, det är mycket press. Samtidigt är det ju kul att vara i den där virveln. Men det är lustigt det här med att gå ut på gatan dagen efter Allsången och läsa på löpsedlarna om "Anders och Sissela i storbråk" och man fattade ingenting. Man hade kanske inte hunnit säga hej till varandra kvällen innan. Det var allt. Jag fattade aldrig varför vi var tvungna att ha kvällstidningarna springande bakom scenen. Jag tyckte det var osjyst mot de som skulle vara med i programmet. Men det är klart man vill ha press också. Och då är det alltid lättare att skriva om "storgräl" och att folk blir "akut sjuka".

Du har fått göra otroligt mycket roligt i tv, är du bra på att ta för dig eller är det tillfälligheter?

– Nej, jag är inte bra på att ta för mig. Jag har varit väldigt ängslig och inte vågat kliva fram. Men Gunilla Nilars på Svt som är från Ludvika ville värva över mig till Nöje -95-96. Jag var väldigt tveksam men hon övertalade mig och jag började med Det kommer mera. Hon har varit väldigt viktig för mig, precis som Anita Bäckström, på Barnredaktionen, och Meta Bergkvist. Jag har levt på kvinnorna, haha. Det är få män som har anlitat mig genom åren.

Du blev pappa vid 48 år ålder, hur funkade det?

– Perfekt! Under alla år med min tv-karriär har jag fått ligga i så mycket jag har behövt. Jag har kunnat resa till massa olika plaster . Det hade varit jättekonstigt om jag hade haft stora barn som skulle flytta hemifrån nu. För mig var det en fiffig turordning, mycket bättre än om jag hade varit 20 när jag fick barn. Samtidigt, det blir som det blir. Det hade blivit bra oavsett

Du jobbar ihop med din fru som bland annat körar i Allsång på Skansen, träffades ni på jobbet?

– Vi har försökt göra mycket grejer i hop. Vi träffades när jag höll på med en show på Mosebacke. Jag frågade om hon kunde vara med och det är klart jag hade en plan med det. Sedan har vi gjort Packat och klart där hon har filmat och jag stått framför kameran.