Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag gillar utmaningar"

Snickaren Robert Hag i Husby har fått ett ovanligt uppdrag. Han håller på att snickra en specialbeställd åttkantig trappa som inom kort ska sättas på plats i Gustafs kyrka.
– Jag har aldrig gjort något liknande förut, säger Robert Hag.

Det hela började med ett kyrkobesök i Gustafs för ett tag sedan.

– Jag känner kyrkovaktmästaren och sade att det borde byggas en åttkantig trappa upp till läktaren. Efter ett tag ringde han upp mig och sa "var du allvarlig med det där?". Sedan anlitade de mig för att bygga en specialsnickrad trappa, berättar Robert Hag.

Robert började sin karriär som snickare, och jobbade bland annat som modellsnickare i Stockholm.

– Jag byggde en modell av Globen, innan den byggdes. Skalan var 1:200 har jag för mig, berättar han.

1991 köpte han en jordbruksfastighet i Amshyttan, Husby.

– Det var finanskris vid den tiden så jag jobbade som bonde i ett tiotal år. Sedan höll jag på med skog och virke innan jag tog upp snickrandet igen. Jag har försökt komma in mer mot specialsnickerier, säger Robert Hag.

Han har jobbat med trappan ett tag nu och börjar närma sig slutet. Planen är att trappan ska sättas på plats i Gustafs kyrka nästa vecka.

– Ja, med lite tur så blir det så. Sedan ska den målas på plats, men jag vet inte när det ska ske. Jag har aldrig gjort något liknande snickeriarbete förut. Det är lite krångligt med alla bitar som ska passas in och det mycket man ska tänka på med alla vinklar, men jag gillar utmaningar, säger Robert Hag.

Virket som Robert använder sig av för att bygga trappan har vuxit på hans egen mark.

– Jag har själv fällt träden och behandlat virket. Det är kul att få vara med hela vägen, så att säga. Dessutom är det viktigt att ha den här materialkunskapen, då kan jag se vilka träd som är bäst att använda till vilket jobb, säger han.