Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag gillar att sitta och glo"

Hon är expert på att ta en power nap, kallar sig själv röstmissbrukare och låter andra personer ta över hennes kropp. Bling träffade imitatören, mezzosopranen och skådepelaren Maria Möller som i helgen kommer till Klockargården.

Annons

Hon skiftar mellan Regina Lund och Eva Dahlgren på en sekund men är kanske mest känd för sina Carola-imitationer. Maria Möller som tog sin första sånglektion vid 25 år ålder är i dag klassikt skolad sångerska och blandar friskt humor och musikalisk bredd i sina shower. I helgen kommer hon med sin trio till Klockargården i Tällberg. När vi träffas på Scandic central i Stockholm berättar hon hur hon återkommit till Dalarna och Dalhalla gång på gång genom åren.

– Jag har varit där med Rhapsody in Rock, jag har framträtt i Dalhalla med Kalle Moraeus, jag har gjort fyrverkerikonsert där med OD och jag har varit där med Josef Rhedin och Stockholm Concert Orchestra. Första gången i Dalhalla var på baja majornas tid. Då var vi där med Carmen och jag var med i kören och dansade. Det är ett fantastiskt ställe.

Du det är med Carolaimitationerna, vad säger Carola, har du träffat henne?

– Men det var långt innan jag imiterade henne och vi har inte pratat om det efteråt. Jag har aldrig fått några sura miner eller så. De flesta jag imiterar har humor och tycker det är roligt.

Finns det någon känd person du drömmer om att sätta tänderna i, att imitera?

– Nej, jag gör det enbart på lust. Jag sitter och tittar på tv och börjar laja med rösten. Sedan tar man sig an en karaktär om det känns bra. Men har jag väl fått den där lustkänslan så går jag ofta vidare.

Du kallar dig röstmissbrukare, utveckla det lite?

– Ja, jag inleder ju min senaste show med att säga "Hej, jag heter Maria. Jag är röstmissbrukare." lite som på ett AA-möte. Jag gör ju så himla många röster i mina shower. Du hör ju när vi sitter och pratar nu, så fort jag kommer in på Falun så börjar jag prata dalmål. Det här med dialekter är så stor del av min personlighet. Och de olika rösterna, jag gör ungefär 40 karaktärer på scenen. Jag går in i varje karaktär och låter den ta över min kropp. Man kan se att jag är den där karaktären, till och med på ett foto, trots att jag inte använder mask eller förklädnad.

Hur blev du så rolig egentligen?

– I samband med att jag satte upp min första egna show 2000 så kände jag att det vore fint med något som kunde binda ihop musiken. Jag gick på magkänsla. Jag har gjort jätteseriösa klassiska konserter men jag har aldrig jobbat bara som renodlad komiker, jag skriver inte punchlines som i stand up. Där måste man vara rolig. Jag gör så mycket seriöst också som jag kan vila i. Jag har inga intentioner att vara bara rolig utan det handlar mer om ett sätt att möta publiken för mig.

Utbildad mezzosopran rocksångerska, skådespelerska och komiker "det är omöjligt att ha en sådan bredd som Maria Möller" har man sagt. Vad säger du, är det möjligt?

– Hittills har det bara varit positivt. Jag har möjlighet och förmåga att utforska genrer. Man måste ta sig tid att göra det också. Jag tycker att ska folk gå och betala en dyr biljett för att se mig så måste jag också lägga ner tid på det. Den enda gången jag kan känna att jag får fundera lite är nu när jag går i tankarna att släppa min första platta med nyskriven musik. Hur ska jag kunna välja inriktning? Men det är ju egentligen bara ett lyxproblem och det är inget jag vill ändra på.

Vad blir du glad av?

– Mycket. Att man kan se att det som är glädjande. Vi har en tendens att se motgångarna. Att kunna se den där fantastiska koppen morgonkaffe, att uppskatta att sitta ner med bästa vännerna. Jag är lättroad. Och att ha tid att vara i saker. Det blir jag glad av. I mötet med publiken till exempel, då är det ofta ganska rörigt och häftigt att man vill sätta sig ner med musikerna efteråt och kanske ta ett glas och smälta vad man har varit med om.

Hur kopplar du av?

– Jag har väldigt lätt att koppla av. Jag skulle kunna ta en power nap i soffan där vi sitter nu på en gång. Och jag gillar att sitta och glo. Jag är så social att jag har behov av att vara för mig själv ibland.