Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag är tokig i Säter" anmäls igen: "Sex år av psykiskt lidande"

Nu anmäls Säters omtalade kommunslogan "Jag är tokig i Säter" till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Anmälaren, Matts Andersson, menar att sloganen kränker människor med psykiska problem.

Det var 2010 som Säters kommun införde sin omtalade slogan "Jag är tokig i Säter". Sloganen har tidigare fått mycket kritik, men också utsetts till landets bästa kommunslogan för fem år sedan.

Säters kommun ansökte om att varumärkesskydda sloganen. Men Patent och registreringsverket (PRV) ansåg att kommunens slogan var anstötlig, och upphövde varumärkesregistreringen.

I april JO-anmäldes Säters kommunslogan. Anmälaren Matts Andersson, som är god man och förvaltare, menade då att sloganen river upp gamla sår för människor med psykiska problem.

Nu anmäler alltså Matts Andersson sloganen på nytt, den här gången till Diskimineringsombudsmannen. I anmälan till DO ifrågasätter han vad de sex åren sedan kommunen lanserade sloganen har kostat i arbetstimmar, möten, resor och annonsering.

– Jag har engagerat mig i det här sedan det kom på tapeten första gången, säger Matts Andersson.

I anmälan står att anhöriga och närstående som påpekat för kommunen att sloganen är sårande har fått till svar att "så ska du inte tänka". Det står också att sloganen har inneburit "sex år av psykiskt lidande".

– Man försöker göra sig lustig på våra mest sköra och svaga kommuninvånare, säger Matts Andersson. De som känner sig utpekade har redan ett helvete i vardagen. Varför ska de utstå det här också?

– När jag började engagera mig i det här blev jag först hånad. Men nu har jag väldigt bra stöd, och har fått mycket positiv respons. Jag har samlat ihop ett par hundra underskrifter som jag har bifogat.

Matts Andersson hoppas nu att DO-anmälan leder till att kommunen slutar använda sloganen.

När kommunens slogan tidigare JO-anmäldes yttrade sig Säters kommunalråd Abbe Ronsten (S) i frågan och sa då följandem om sloganen:

– I andra delar av landet så förknippas Säter mestadels med sjukhuset, samt för ett par andra saker. Sjukhuset är känt för att ha bedrivit en framgångsrik vård i över 100 år. Vi tycker att sloganen är bra. En slogan som inte väcker några känslor alls är ju en värdelös slogan.

Abbe Ronsten menade också att om man använder sloganen på rätt sätt så är den inte kränkande mot någon.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android