Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag är jätteglad att helheten kommer tillbaka"

De åker mil efter mil, i solsken och snöslask, över ett geografiskt stort område för att göra sjukvårdsinsatser i hemmet. Så har det varit det senaste året för distriktssköterskorna i den enhet som går under namnet Hemsjukvård Västerbergslagen.
Några dagar in i januari byter de arbetsgivare – från landsting till kommun.

Chef för gruppen är Vivianne Karlsson, en synnerligen välmeriterad distriktssköterska, med erfarenhet från mitten av 70-talet.

– Jag var med redan på den tiden när hemsjukvård var en kommunal angelägenhet och jag är jätteglad att helheten kommer tillbaka, säger hon i en kommentar.

Just den här dagen är hon ledig och finns inte på plats när tidningen träffar några av hennes kollegor utanför Ludvika lasarett. De har avslutat en gemensam fikarast för att strax spridas åt olika håll. Arbetsområdet består av kommunerna Ludvika och Smedjebacken.

– Det har varit mycket möten inför det som ska ske men vi tror att det kommer att bli bra, säger Sara Stenman, en av distriktssköterskorna.

Totalt består deras enhet av elva personer med avdelningschefen Vivianne Karlsson inräknad. Åtta är distriktssköterskor, övriga sjuksköterskor.

Alla kommer att få erbjudande i dagarna om att få endera Ludvika eller Smedjebackens kommun som arbetsgivare.

Vivianne Karlsson ser fram emot ett ökat samarbete med hemtjänstens personal.

– Jag tror att vi kan bidra till dom får en höjd status och mer kunskap. Det är bra för vår personal också att ha ett utbyte med dom som träffar patienterna dagligen.