Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag är glad att Thomas inte gav upp"

Borlängebon Thomas Waller har en särskild plats i skådespelaren och regissören Rafael Edholms hjärta.
När Edholm drabbades av hjärtstillestånd fick Thomas Waller honom tillbaka till livet.

I kväll är det premiär för Superstar Celeb i TV3. Ett underhållningsprogram där kändisar och idrottsstjärnor tävlar om titeln 2012 års Superstar. Inspelningen av programmet på Fuerteventura i Spanien höll på att sluta med en katastrof när en av deltagarna, Rafael Edholm, drabbades av hjärtstillestånd. Då blev ambulanssjuksköterskan Thomas Waller huvudrollsinnehavare.

– Jag är anlitad som sjuksköterska och medicinsk expertis i programmet och med respekt för Rafael och min tystnadsplikt kan jag inte gå in i detalj på vad som hände. Men vid tillfället kallade han på mig och sa att han mådde dåligt och sedan förvärrades tillståndet snabbt. Han fick andnings- och cirkulationsuppehåll. Som tur är hade produktionsbolaget satsat på hög säkerhet och hade en bra hjärtstartare, så det gick ju bra den här gången, säger Thomas Waller.

Kombinationen att snabbt kunna vara på plats för att påbörja hjärt- och lungräddning och sedan kunna koppla in hjärtstartaren var avgörande konstaterar Thomas Waller.

– Kommer man i gång snabbt ökar möjligheten två till tre gånger.

I tio minuter låg Rafael Edholm livlös med hjärtstillestånd.

– Det var en jävla tur att det fanns kunnig personal på plats. Det var Thomas Waller som tog initiativ till allting och jag är tacksam att han inte gav upp hoppet. Att ha den kunskapen och inte ge upp hoppet om en kliniskt död person. Hjärt- och lungräddning är något man borde utbilda folk i mycket mer, säger han.

Vad känner Rafael Edholm för en person som räddat livet på honom.

– Jag vill inte kalla det för tacksamhetsskuld, och det vill inte Thomas heller att jag ska känna, han menar bara att han gjort sitt jobb bra. Sedan kan man inte låta bli att vara personlig ändå och tacka för att han inte gav upp på mig. Han är ju ingen robot utan en människa och att kunna ha den tilltron till sin kunskap när en människa håller på att försvinna bort är...ja, att veta att gör jag a+b så blir det c, säger Edholm.

Thomas Waller är ingen gröngöling i sammanhanget. Förutom Superstar Celeb har han medverkat som sjuksköterska i tv-programmen Mästarna mästare och Mot alla odds. Nu till hösten är han anlitad till en ny runda av Mästarnas mästare och tvingades därför tacka nej till deltagande i en ny omgång av Mot alla odds.