Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till ökad gruvdrift i Garpenberg

Mark- och miljödomstolen ger Boliden Mineral miljötillstånd för utbyggnaden av gruvan i Garpenberg. Det betyder att domstolen avvisar Naturvårdverkets yrkanden att bolaget borde åtgärda tidigare miljösynder innan tillstånd gavs.

Annons

Miljödomen innebär att Boliden kan gå vidare med den pågående expansionen i gruvområdet. Tillståndet ger bolaget rätt att bryta och anrika 3 miljoner ton malm per år, jämfört med dagens 1,4 miljoner ton årligen.

Vidare tillåter domstolen att gruvbolaget deponerar anrikningssand i Ryllshyttemagasinet och att i ett senare skede återfylla gruvan. Tillståndet i den delen omgärdas med flera villkor som bland annat gäller dammsäkerhet och provtagning på spillvatten.

Det var i januari förra året som Boliden tog beslutet om en kraftig expansion av gruvdriften. Bolaget investerar 3,9 miljarder kronor i en helt ny anrikningsanläggning vid Lappberget i Garpenberg.

Arbetena med att borra nya hiss- och ventilationsschakt och anlägga en ny väg i området påbörjades under förra året. Boliden som i dag har 350 anställda beräknar att satsningen ska ge ytterligare 60-70 jobb i Garpenberg. Under utbyggnadstiden beräkna flera hundra personer vara sysselsatta i Garpenberg.

Behandlingen av ärendet komplicerades av att Naturvårdsverket dagen innan huvudförhandlingen i domstolen skulle inledas lämnade in ett yrkande om att Bolidens tillståndsansökan skulle avvisas.

Naturvårdsverket ville att hela verksamheten och även hanteringen av det "historiska avfallet" skulle ingå i prövningen. I klartext att Boliden skulle tvingas sanera sina gamla miljösynder innan man fick fördubbla produktionen. Mark- och miljödomstolen har alltså gjort en annan bedömning.