Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till ökad gruvdrift i Garpenberg

Mark- och miljödomstolen ger Boliden Mineral miljötillstånd för utbyggnaden av gruvan i Garpenberg. Det betyder att domstolen avvisar Naturvårdverkets yrkanden att bolaget borde åtgärda tidigare miljösynder innan tillstånd gavs.

Miljödomen innebär att Boliden kan gå vidare med den pågående expansionen i gruvområdet. Tillståndet ger bolaget rätt att bryta och anrika 3 miljoner ton malm per år, jämfört med dagens 1,4 miljoner ton årligen.

Vidare tillåter domstolen att gruvbolaget deponerar anrikningssand i Ryllshyttemagasinet och att i ett senare skede återfylla gruvan. Tillståndet i den delen omgärdas med flera villkor som bland annat gäller dammsäkerhet och provtagning på spillvatten.

Det var i januari förra året som Boliden tog beslutet om en kraftig expansion av gruvdriften. Bolaget investerar 3,9 miljarder kronor i en helt ny anrikningsanläggning vid Lappberget i Garpenberg.

Arbetena med att borra nya hiss- och ventilationsschakt och anlägga en ny väg i området påbörjades under förra året. Boliden som i dag har 350 anställda beräknar att satsningen ska ge ytterligare 60-70 jobb i Garpenberg. Under utbyggnadstiden beräkna flera hundra personer vara sysselsatta i Garpenberg.

Behandlingen av ärendet komplicerades av att Naturvårdsverket dagen innan huvudförhandlingen i domstolen skulle inledas lämnade in ett yrkande om att Bolidens tillståndsansökan skulle avvisas.

Naturvårdsverket ville att hela verksamheten och även hanteringen av det "historiska avfallet" skulle ingå i prövningen. I klartext att Boliden skulle tvingas sanera sina gamla miljösynder innan man fick fördubbla produktionen. Mark- och miljödomstolen har alltså gjort en annan bedömning.