Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till ny förskoletaxa - inkomst ska styra mer

Barn- och bildningsnämnden har sagt ja till ny taxa inom förskola och fritidshem.

Det innebär bland annat att fler barn kommer att få gratis förskoleplats.

Men först måste kommunfullmäktige ta det slutgiltiga beslutet.

Det nuvarande avgiftssystemet för förskola, fritidshem och pedagogisk verksamhet har funnits i över sju år och är enligt Barn-och bildningsnämndens ordförande för krångligt.

Den nya modellen som nämnden sade ja till på onsdagseftermiddagen ska vara enklare att förstå och innebär många nya förändringar.

Bland annat bygger avgiftsmodellen helt på maxtaxan och hushållets inkomst och inte på antalet timmar man har sitt barn i verksamheten. Man ska inte längre få en lägre avgift om man till exempel har barnet i förskolan i maximalt 25 timmar per vecka eller på fritidshem i max tio timmar i veckan. Det är helt enkelt inkomsten som styr avgiften.

Men det har även väckts kritiska röster i nämnden mot den nu framröstade avgiftsmodellen. Folkpartiet har arbetat fram ett eget förslag som bygger på timtaxa, men som nu blev nerröstat.

Bland annat gick Folkpartiets förslag ut på att man ska betala för den tid barnet vistas i verksamheten. Monika Lundin (FP) menar att det också finns risk för att barnen får vistas längre i förskolan om man ändå måste betala för full tid.

– De farhågor som har lyfts fram att barnen kommer tillbringa mer tid på förskolan eller fritids tror jag inte på. Barnens närvarotid kommer även fortsättningsvis grundas på föräldrarnas arbetstid eller studiers omfattning inklusive restid enligt gällande lagstiftning, menar nämndens ordförande Mari Jonsson.

Nytt i den framröstade avgiftsmodellen är också att hushåll med en sammanlagd inkomst på mindre än 20 000 kronor helt slipper avgift. Tidigare var den gränsen 13 000.

Förskoleavgiften ska minska med 25 procent från augusti det år barnen fyller tre år, utifrån reglerna om allmän förskola. Väljer man att bara ta del av den allmänna förskolan är den avgiftsfri i upp till 15 timmar i veckan.

Liksom tidigare ska barn till arbetslösa eller föräldralediga få vara på förskolan i max 20 timmar i veckan.

Det slutgiltiga beslutet måste tas av kommunfullmäktige och om det blir ett ja där, vill barn-och bildningsnämnden att de nya taxorna ska gälla från den första februari 2013.