Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till mobilförbud på Bergetskolan – utbildningsminister Fridolin backar beslutet

För ett halvår sedan rapporterade tidningen om en förälder som hade anmält det två år gamla mobilförbudet på Bergetskolan till Skolinspektionen. Nu är utredningen klar och det står klart att förbudet är okej – så länge eleverna får komma till tals.

Den 29 april i år hade tidningen en artikel om Bergetskolans mobilförbud och en anmälning till Skolinspektionen. Då var argumentet från föräldern som anmälde förbudet att ett sådant förbud måste vila på frivillig grund. Samt att det inte finns något i skollagen som reglerar mobilanvändade på skoltid.

Oavsett vad föräldrar tycker så står det nu klart att ett mobilförbud är okej, så länge eleverna får komma till tals när ordningsregler införs framöver.

Även utbildningsminister Gustav Fridolin stödjer beslutet från Skolinspektionen.

– Det är jättebra att det nu finns ett tydligt beslut om att man kan ha mobilförbud i skolan, säger Gustav Fridolin (MP) i en artikel i Aftonbladet.

Gustav Fridolin menar vidare att det nu är fritt fram för rektorer att förbjuda mobiler i skolan.– Ja, det är det och det har det ju egentligen varit hela tiden. Det finns många skolor som använder mobilförbud även om det kanske inte är på alla lektioner alltid. Så det här har varit en konstig politisk debatt, menar Fridolin i en artikel i Aftonbladet.

Nyhetsbyrån TT rapporterar följande angående händelsen:

Det är helt okej att förbjuda mobilanvändning på en skola – så länge eleverna får vara med och ta fram reglerna. Det har Skolinspektionen kommit fram till i ett beslut om en skola i Orsa, där rektorn införde mobilförbud för eleverna för två år sedan.

En förälder hade anmält ordningsregeln, men enligt Skolinspektionen strider inte regeln i sig mot lagen. Däremot var det fel av rektorn att inte låta eleverna komma till tals innan förbudet mot att använda mobiltelefon under skoltid infördes.

Skolinspektionen kräver därför att Orsa kommun tar fram en plan för att säkerställa att eleverna får vara med när ordningsregler tas fram.

Appar:

Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android nu

Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android