Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till kommunalisering av hemsjukvården

Från nyår tar länets kommuner över hemsjukvården från landstinget.
– Vi är helt politiskt eniga. Det viktigaste är ändå patientperspektivet. Jag är övertyga om att detta leder till bättre kvalitet och omvårdnad för den enskilde, säger landstingsråd Gunnar Barke (S).

Under måndagen beslutade landstingets fullmäktige att överlåta sin hemsjukvård till länets 15 kommuner. För att finansiera satsningen sänker landstinget sin skatt med 23 öre, och kommunerna höjer lika mycket. Totalt handlar det om cirka 133 miljoner som ska skatteväxlas.

– Vi har varit helt politiskt eniga i detta arbete. I landstinget och även i kommunerna. Det här arbetet har tagit ungefär ett år att slutföra. Det är fantastiskt bra arbetat av projektledningen, säger Gunnar Barke.

I dag har hemsjukvården i Sverige kommunaliserats i drygt hälften av landets län och regioner. De första gjorde så redan 1992. I Dalarna har utredningsarbetet pågått sedan i juni i fjol.

Tanken bakom satsningen är att landstingets hemsjukvård - den sjukvård som bedrivs i hemmen av distriktssköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter - ska föras över till kommunerna. Den specialiserade vården i hemmen omfattas inte av reformen. Hemsjukvården i länet omfattar totalt 147 årsarbeten.

Ännu är projektet inte helt i hamn. Beslut måste fattas av varje enskild kommun, förutom landstingets fullmäktige. Om en enda säger nej, stoppas planerna. Den här veckan behandlar flera kommuner i länet ärendet.

– Det känns mycket glädjande att vi är här och att vi är så eniga. Vi hade kunnat gjort detta för länge sedan. Vi har tidigare föreslagit detta. Sent ska syndaren vakna. Nu är vi i alla fall i hamn. Det är bra, säger oppositionsråd Birgitta Sacrédeus (KD).

Fotnot: Beslutet i landstingets fullmäktige var helt enigt och förklarades omedelbart justerat.