Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till hoppbackar för 10 miljoner

Ungdomsbackarna på Lugnet ska färdigställas.
Det beslutade kommunfullmäktige efter en stundtals het debatt.
Den ekonomiska ramen för projektet utökas därmed med 10 miljoner kronor.

Styrelsen för Lugnet i Falun AB beslutade i början på september att ge uppdraget till vd:n Liselotte Jonsson att färdigställa underbackarna till de fyra ungdomshoppbackarna, som planeras byggas bredvid de stora VM-backarna på Lugnet.

Den föreslagna delinvesteringen beräknas till 14,5 miljoner kronor, varav 5 miljoner beviljades redan 2010. Nu utökas medlen med ytterligare 10 miljoner kronor.

– Den nya ramen ska hållas. Två överbackar och fyra underbackar ingår i detta projekt. Utöver detta har vi tillsatt ett projekt som ska hitta finansiärer för de två återstående hopptornen till de största backarna. Innan skid-VM 2015 hoppas jag allting ska vara klart, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag.

Även i den här frågan var den rödgröna majoriteten splittrad.

Vänsterpartiet sa blankt nej, Miljöpartiet ville se en återremiss eller att max 3,5 miljoner kronor skulle satsas och även inom Socialdemokraterna fanns det tveksamheter.

– Jag anser att det inte finns ett tillräckligt bra underlag för att kunna fatta ett beslut i frågan. Underlaget är lite väl knapphändigt framtaget, och jag yrkar därför på återremiss, menar Lars Jerdén (S).

Jonas Lennerthson (S), ordförande i trafik- och fritidsnämnden, vädrade också tveksamheter.

Vänsterpartiet yrkade som sagt på avslag.

– Vi har inte råd med en dyrbar anläggning för en liten idrott, en anläggning som dessutom inte behövs för skid-VM. Vi kan inte göra det här nu av ekonomiska skäl, säger Kicki Stoor (V).

Knut Scherman (SD) och Svante Parsjö Tegnér (FP) yrkade på återremiss.

– Ska vi skyffla igen gropen på Lugnet eller ska vi göra klart? Det är vad vi har att välja emellan, menar Mikael Rosén.