Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till 53 vindkraftverk i Svartnäs

FALUN SVARTNÄS Mark och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt säger ja till Bergvik Skogs ansökan om att få bygga 53 vindkraftverk i Svartnäsprojektet. En dom som inte kan överklagas.

På första raden i domen avslår Mark- och miljööverdomstolen yrkandena om att inhämta förhandsavgörande från EU-domstolen. Projektet är mycket omtvistat i domstolen har Bergvik Skog mött 83 motparter.

De hade framgång i Mark och miljödomstolen som gick på motståndarnas linje och sa nej till projektet när länsstyrelsens ja till 83 vindkraftverk prövades i nacka tingsrätt

Bergvik Skog överklagade och bantade projektet från 115 vindkraftverk till 53 stycken som man vill bygga vid områden som pekats ut som riksintresse för vindkraft.

Mark- och miljööverdomstolen ger nu Bergvik Skog AB tillstånd att uppföra och driva sammanlagt 53 vindkraftverk på de delområdena, som tidigare bestämts av länsstyrelsens miljömiljöprövningsdelegation, Räkenberget inklusive Sallakmyren samt Ånglarna.

"Vid en avvägning som ska göras mellan motstående intressen och med de villkor som godtagits och åtaganden som gjorts av bolaget är det Mark- och miljööverdomstolens uppfattning att en etablering av vindkraftverk i delområdena Räkenberget och Ånglarna måste bedömas som lämplig och något hinder mot vindkraftsetablering i dessa delområden finns inte, skriver Svea hovrätt i domen som inte går att överklaga.

Domen är 43 sidor lång.