Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IT-satsning i skolan

Gagnefs kommuns skolor ska år 2015 vara bäst i Sverige på att använda IT, modern informationsteknik, som verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.
Det fastslås i en IT-strategi för kommunens förskole- och skolverksamhet.

Annons

En arbetsgrupp bestående av biträdande skolchefen, en IT-pedagog och lärare från förskola, fritidshem och skola har arbetat fram strategin.

Den omfattar en kortare nulägesanalys av samhällsutvecklingen, skolans styrdokument och de utmaningar som skolan står inför.

– Vi har satt ribban högt och anser att Gagnef måste arbeta för att bli bäst, förklarar gruppen, som ser det som viktigt för bygdens utveckling och företagsamhet att inför framtiden rusta barnen och ungdomarna med entreprenörskap och digital kompetens.

Gruppen konstaterar att tillgång till digital teknik är en förutsättning för önskad utveckling och slår fast att den tekniska utvecklingen har gått långsamt i kommunen.

Men från februari i år har samtliga grundskolor trådlös uppkoppling.

Däremot behövs det betydligt fler datorer och läsplattor.

– Det är nödvändigt för att alla i skolan ska kunna använda IT i sitt dagliga värv, an ser kommunalrådet Sofia Jarl (C), som konstaterar att alla pedagoger nu är utrustade med egen bärbar dator.

Från och med den här terminen finns det projektorer/interaktiva tavlor i samtliga klassrum och skoldatateket har ett 50-tal datorer för utlåning.

Under det här läsåret är det meningen att alla sjätteklassare ska få läsplattor och kommunledningen avser att så snart som möjligt skjuta till pengar för inköp av fler datorer och läsplattor.

Kommunstyrelsen har beslutat att principiellt ställa sig bakom IT-strategin.

– Ekonomiskt sätter vi ambitionsnivån i 2013 års budget, förklarar Sofia Jarl.