Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isobel Hadley-Kamptz: Krispaketet lär inte räcka – det här kan du göra för att hjälpa Dalarnas företagare genom coronakrisen

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Annons

SM-slutspelet i hockey är inställt. SAS permitterar 90 procent av sina anställda. Stockholmsbörsen har gått ner 30 procent på mindre än en månad. Som om inte en pandemi vore nog står vi också inför en ekonomisk kris av en omfattning som vi inte sett på mycket länge.

LÄS ÄVEN:

Nu stänger gymnasiet – elever om plugg på distans: "Det är skit – vi har svåra uppgifter som jag inte kommer att klara hemma"

Problemen drabbar hela samhället. Att sportevenemang ställs in kanske inte ses som en stor sak, men idrottsföreningar lever på biljettintäkter, för att inte tala om småföretagen som säljer korv utanför arenorna, eller öl till supportrarna.

Att vi av smittskyddskäl slutar träffas och röra oss utanför hemmet får akuta ekonomiska effekter för alltifrån ungdomar som blir av med sina tillfälliga jobb i restaurangbranschen till frilansande kulturarbetare och personliga tränare på F-skatt som står helt utan inkomst när gymmen stänger. Ägare till restauranger, caféer, gym, hotell, konferensanläggningar och utbildningsföretag drabbas.

Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv har var fjärde svenskt företag i dag likviditetsproblem. I värsta fall innebär det att många tusen verksamheter med nöjda kunder kommer gå under. Ännu fler kommer att bli arbetslösa, och begreppet lågkonjunktur räcker nästan inte till.

I måndags presenterade regeringen och de andra januaripartierna ett första räddningspaket för att försöka se till att vi inte hamnar där. Man inför tillfälliga permitteringar, där staten står för hälften av kostnaden om personal går ner till halvtid på full lön.

LÄS ÄVEN:

Reseföretag i Dalarna ska varsla anställda om uppsägning: "Det är mycket tårar kan jag säga"

Det är ett bra förslag, som dock inte kommer att räcka till. I resebranschen har intäkterna till exempel nästan helt försvunnit, att betala ens hälften av personalens löner kommer att bli en utmaning för företagen.

En annan åtgärd är att företag ska kunna få anstånd med skatteinbetalningar, och till och med få tillbaka skatt man redan betalat in. Det är också ett bra förslag, men problemet för många företag är osäkerheten kring förmågan att över huvud taget kunna betala tillbaka skulderna.

Även om covid19-krisen mirakulöst skulle lösa sig kommer de flesta företag inte att kunna tredubbla verksamheten i sommar eller höst för att väga upp för de inkomstminskningarna som drabbar ekonomin nu. Om anståndet dessutom sker med ränta, som det gjorde 2007-2008, blir katastrofen bara uppskjuten.

Att staten tar över sjuklöneansvaret är dock entydigt utmärkt, små företag klarar inte av att betala när människor för att hindra smittspridningen dessutom måste stanna hemma med minsta snuva.

LÄS ÄVEN:

Dalarna hjälper vill kraftsamla: ”Det är ett sätt att lyfta fram det goda”

Men ska vi som samhälle klara av coronakrisen kommer det att krävas insatser från fler håll än det statliga. Vi som har kvar trygga inkomster har också ett ansvar att aktivt försöka stötta de småföretag som man vill ska finnas kvar när stormen har lagt sig.

Köp ett presentkort från en personlig tränare, eller varför inte ett klippkort för kaffe på ditt favoritfik som du kan använda senare. Köp hämtmat från restauranger du gillar, boka och betala en hotellnatt för er bröllopsdag redan nu. Köp böcker på nätet av dina favoritförfattare, som förmodligen förlorat alla de inkomster som finns i uppläsningar och evenemang.

Alla har såklart inte råd att göra allt. Men om vi hjälps åt, och staten bidrar med det övergripande, kanske vi tillsammans kan mota det värsta.