Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Islandshästar intar ishallen – stor tävling i istölt hålls på lördag

På juldagen hölls en uppvisning i istölt i Säters ishall.
Nu på lördag blir det en stor tävling i istölt.
– Vi hoppas att detta ska bli en årlig tradition, säger tävlingsledaren Mailinn Solér.

På lördag är det dags för Säter Istölt, som arrangeras i Kristinehov, Säters ishall. I TV-inslaget här ovanför demonstrerar Mailinn Solér tölt samt berättar lite mer om den kommande tävlingen i istölt.

– Istölt är en tävlingsform för islandshästar, som ju är en av få hästraser som behärskar gångarten tölt. Från början körde man tävlingarna på frusna sjöar, men det har hänt att hästarna har gått genom isen, berättar Mailinn Solér, som bor i Ljusterängarna mellan Säter och Stora Skedvi.

Efter dessa incidenter började tävlingarna även att hållas på säkrare mark, bland annat i ishallar.

– Det är bättre med ishallar eftersom publiken kommer så nära. Dessutom är det lättare med speaker. Vi skulle säkert kunna köra tävlingar på Ljustern eller Runn eller så, men det är svårt att se så mycket om tävlingarna blir på en stor sjö, säger Mailinn Solér.

LÄS ÄVEN: Istölt visades upp när Säters ishall firade 30 år.

Mellan 60 och 70 ekipage är anmälda till Säter Istölt. Det går att anmäla sig fram till klockan 12 på fredag.

– Vi körde en uppvisning i istölt på juldagen, när ishallen firade 30 år. Då blev det väldigt kort varsel men vi hann ändå få hit en världsmästare. Nu testar vi att hålla en större tävling. Det ser ut att bli många tävlande, vi hoppas att detta ska bli en årlig tradition, säger Mailinn Solér.

LÄS ÄVEN: Hon skapar nytt centrum för islandshästar.

Det är dock inte alla som tycker att ekvationen hästar och ishallar går ihop.

– Folk är alltid lite tveksamma till något nytt. När vi skulle köra uppvisningen på juldagen så var det många som trodde att hästarna skulle skada isen, men det gör de inte. Vi spolar upp extra mycket is och sedan spolas isen mellan varje gren. Dessutom står ett par volontärer beredda att mocka isen, om det skulle behövas, berättar Mailinn Solér.

En dum fråga kanske, men blir det inte halt för hästarna att springa på isen?

– Jo, det hade varit halt för dem om de inte hade haft specialskor med broddar som gör att de får fäste och inte halkar. Men det får inte vara för vasst, då blir det stumt för dem, säger Mailinn Solér.

Arrangörerna för lördagens tävling är Solér Islandshästar och Engström Motorsport & Event i samarbete med SSIF Hockey.

– Det hade inte varit möjligt att genomföra detta utan alla frivilliga som ställer upp och hjälper till. Sedan har vi fått många sponsorer som ställer upp på oss, vilket har gjort att vi kan erbjuda prispengar, säger Mailinn Solér.

Tävlingen består av sex olika klasser: Barnklass, ungdomsklass, T8-klassen (tölt i valfritt tempo) samt en öppen klass (att visa tölt i tre olika hastigheter), elitklassen och maskeradklassen.

– Det blir kul med maskeradtölten där ekipagen ska klä ut sig. Sedan kör vi en fest i Solvarbo bystuga på kvällen. Det är öppet för alla, men är i första hand tänkt som en bankett efter tävlingen, säger Mailinn Solér.

Hur går tävlingen till?

– Det är ingen hoppning. Det är mer som dressyr, men med mer fart. Vi har en jättebra speaker som kommer att förklara för publiken vad domarna tittar på.

På förmiddagen hålls kvalificeringarna och efter lunch blir det både A- och B-finaler.

– I kvalen kör vi två ekipage åt gången. I finalerna är det sex hästar på isen samtidigt. Det är inte ofta som man ser så många hästar samtidigt i tävlingssammanhang, förutom i trav. Det kommer även att delas ut ett pris kallat "Feather Prize" som går till den som rider på ett snyggt och schysst sätt och visar sportsmanship, berättar Mailinn Solér.

Kommer du att hinna tävla själv?

– Nej, nej. Jag är tävlingsledare och kommer att ha fullt upp med allt annat. Istölt har blivit populärt den senaste tiden. Det har blivit rätt stort i Europa, som Tyskland, Danmark, Norge och på Island. Publiken kommer så nära hästarna, det blir lite show, säger Mailinn Solér.

Läs fler nyheter från Säters kommun.