Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Islamiska ungdomsföreningen kan få betala tillbaka över en halv miljon

Borlänge islamiska ungdomsförening startade ett projekt för att motverka islamofobi och beviljades bidrag på över en miljon kronor.
Trots flera påstötningar har inte redovisningen lämnats in och nu kan föreningen få betala tillbaka hälften av pengarna.

Projektet Under ytan – alla är vi små startades 2013 och syftade till att förebygga islamofobi och sprida kunskap om islam. Någon redovisning för det andra och sista året har inte kommit in till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och föreningen har inte svarat på de kontaktförsök som gjorts. Den 31 augusti skulle redovisningen ha varit inlämnad. Budgeten har legat på 575 950 för andra året och 600 000 det första. Den största posten har varit lön för projektledaren om 420 000 kronor per år.

Daniel Sjöman är handläggare på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och han har inte fått kontakt med projektledarna sedan i somras, trots upprepade påstötningar.

– Konsekvensen som det till slut kan få är att de får betala tillbaka pengarna. Vår rutin är att de får en uppmaning innan tiden gått ut. Sedan får de två påminnelser – och det har de också fått. Vi har inte hört något från dem, säger han.

Gäller detta hela projektet eller bara den sista delen?

– Deras första slutrapport är godkänd, så det här gäller det andra året.

– Jag avvaktar rapporten och får vi inte in någon så blir det ett återkrav. Det brukar gå en månad efter sista påminnelsen, så i början av december skickar vi en faktura.

Projektledaren Hussein Hamad är tidigare Borlängebo, men bor numera i Malmö. Han har varit anställd på heltid i Under ytan - alla är vi små och är den som genomfört de skolbesök som varit stommen i projektet.

– Det har gått bra, vi har besökt skolor i hela landet, ända upp till Kiruna. Projektet gick ut på att erbjuda kostnadsfria workshops och seminarier inom det här fältet. Jag är lärare i svenska och psykologi och skrev min uppsats på lärarutbildningen på Högskolan Dalarna om invandrarstereotyper i film.

Hur många skolbesök har ni gjort?

– 2013 gjorde vi tretton-fjorton stycken och 2014 runt femton. Vi har även besökt olika föreningar för att göra dem medvetna om de här ämnena.

Vilka har varit aktiva i projektet?

– Det är främst varit jag som har varit ansvarig, men har även bjudit in annan kompetens när det har behövts.

Varför har ni inte lämnat in er slutrapport?

– Jag är inte anställd längre, jag var projektledare, så det är föreningens ansvar och uppdrag. Vad jag har hört inväntar de fortfarande revision och slutbokföring.

Hemsidan www.islamofobi.nu beskrivs i ansökan som en kraftfull plattform, med ambitionen att bli en ledande kunskapsbank i ämnet, med fakta, debatt och intervjuer. I dagsläget finns där dock bara två artiklar och två videoklipp, samt en kort länksamling.

– Hemsidan är under konstruktion, det har varit olika problem med de som har varit tekniskt ansvariga, säger Hussein Hamad.

DT har även sökt föreningens representant i Borlänge.