Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isiga tävlingar gav BMK-framgångar

I lördags arrangerade Borlänge Motorklubb Vintertävlingen, en folkracetävling på isbana som lockar deltagare från såväl när som fjärran.
– Vi är den motorklubb som ordnar flest folkracetävlingar i hela landet, konstaterar Anders Tholander, som förutom att han är ordförande i Borlänge MK:s folkracesektion också rattade lördagens tävling så den slutade med hemmaseger.

Annons

Det var packat med bilar runt Borlänge Motorstadion vid lördagens vintertävling. Bensinångor och grillkorvsos rykte ikapp med utandningsluften i den nästan tiogradiga kylan. Något som dock inte lade någon sordin på stämningen.

– Det här är hur kul som helst. det bär inte ofta vi åker så här långt för att tävla men Vintertävlingen i Borlänge ville vi inte missa, menar tillresta värmlänningarna Christoffer Jansson och Robbin Eriksson från Filipstad respektive Storfors som också skördade framgångar under dagen.

– Jag har kört tre heat hittills och vunnit samtliga så visst är jag nöjd, säger Christoffer medan han laddade inför den kommande finalen.

Inför Vintertävlingen har BMK slitit hårt med att spola upp den isbana som tävlingen hölls på. Något som kräver ett tre decimeter tjockt istäcke.

– Jag och farsan har vi princip varit här dygnet runt i tre veckor och spolat och fixat. Det gäller ju att passa på att spola banan medan kylan är här, berättar Anders Tholander, ordförande i BMK:s folkracesektion som var mycket nöjd med uppslutningen kring tävlingen.

– 66 deltagare var anmälda och det är bra. Det är ju folk från hela Mellansverige som reser hit för att vara med och förhoppningsvis när intresset lika stort vid nästa vintertävling i mitten av februari. Faktum är att BMK är den svenska motorklubb som arrangerar flest folkracetävlingar av alla och det är vi givetvis lite stolta över, säger han.

Stolt kan han också vara över såväl sina egna som sambon Jennifer Nilsson framfart på lördagens isbana. Bägge deltog med framgång i tävlingarna och kvalade även in till finalheaten.

– Jag började med folkrace när jag var 15 och är inne på sjätte året nu. Såväl mamma och pappa som brorsan kör också så det föll sig naturligt att jag också började. Nu när mitt mål att vinna Dalaserien, berättar Jennifer medan hon pustar ut inför finalen.

Att köra folkrace på is kräver en lite annan körteknik än vid gruskörning. Annars är den stora skillnaden de centimeterlånga dubben i däcken.

Att folkrace också är en familjesport i ordets rätta bemärkelse är även Anders Tholander, för övrigt lördagens vinnare i seniorklassen, ett bra exempel på.

– Jag kör och är ordförande i sektionen, farsan sköter banan, syrran står i entrén och farfar står på läktaren och filmar. Mer familjesport än så kan det nog inte bli, slår han fast.