Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ishockeyn vill slopa seriespel för unga under 13 år

140 representanter från alla distriktsförbund samt klubbar i SHL och allsvenskan har tagit fram 25 förslag som kan förändra barn- och ungdomshockeyn.
Till exempel diskuteras det att slopa seriespel före U13 och att införa ett nytt system för övergångar mellan föreningar.
– Vi kanske inte kan ändra allt, men vissa förslag kommer vi kunna göra verklighet av. Det vore ett misslyckande annars, säger Henrik Haraldsson, utvecklingschef på förbundet.

I oktober samlades 140 representanter från hela Sverige för att diskutera landets hockeyframtid.

Distriktsförbunden, SHL- och allsvenska klubbar samt representanter från breddföreningar var närvarande under det två dagar långa mötet där fem områden diskuterades. Förutom tävlingsformer hölls en debatt om värdegrundsfrågor, spelarutveckling och ledarskap, föreningsutveckling samt distriktslagsverksamheten (TV-pucken och Stålbucklan).

Sammanlagt togs 25 förslag fram som kan komma att förändra barn- och ungdomshockeyn.

– Det var en engagerad och positiv stämning. De människor som var där är involverade i barn- och ungdomshockeyn och jag tror att det råder en stor enighet bland dem att det behövs göra vissa saker för att säkerställa att vi bedriver en sund barn- och ungdomsidrott, berättar Henrik Haraldsson.

Känslan är att förslagen kommer gå igenom?

– Det är jättesvårt att säga. Det beror på vad distrikten vill med det här för de har majoriteten av rösterna. Det kan bli varianter av detta, distrikten kan komma med motförslag om till exempel åldrar. Det är otroligt viktigt att vi har distrikten med oss.

Men eftersom att stämningen var god och positiv så borde förslagen gå igenom?

– Remissen totalt innehåller fem konkreta förslag under varje tema så det är 25 förslag. Vi kanske inte kan ändra allt, men vissa förslag kommer vi kunna göra verklighet av. Det vore ett misslyckande annars. Remissen har skickats ut till distrikten och klubbarna. Jag tror att många har tagit hem den och ska diskutera allt för att sedan lämna ett gemensamt svar.

Fram till 15 januari har Hockeysverige på sig att diskutera och svara på remissen. Därefter kommer materialet att presenteras för förbundets styrelse i maj.

Henrik Haraldsson påpekar det gång på gång att anledningen till varför konferensen ägde rum var att diskutera barn och ungdomars hockeyklimat.

Inte ta bort tävlingsmomenten.

– Att införa regler eller begränsningar är inte den långsiktigt hållbara lösningen, om det nu är en lösning, utan det handlar mycket om ledar- och föräldrautbildning samt attitydpåverkan.

Rubriken Expressen har är missvisande. Vi vill fortfarande att barnen ska spela matcher, tävla och göra mål. Men att efter säsongen utse en seriesegrare är kanske inte så viktigt. Barnen lever mer här och nu, och det ska de få göra. Det finns inget i remissen som föreslår att vi ska sluta tävla.

Det ni vill är egentligen att skapa en debatt för hur barn idrottar och vad som är sunt och hälsosamt?

– Det där var klokt sagt av dig. Det är precis de frågorna vi vill få upp på agendan. Vi vill diskutera detta och gemensamt, hela Hockeysverige, komma fram till vad som är bäst.

Tre av förslagen är att det före U13 inte ska finnas seriespel, ingen individuell statistik eller individuella utmärkelser samt ingen statistik eller tabeller i cuper. Dessutom kan det införas att det inte får ske toppning eller selektering före U14.

Ett av de viktigaste förslagen, enligt Henrik Haraldsson, är att förändra övergångar mellan föreningar i barn- och ungdomsår.

– Vi tror att det är bra att om man stannar i sin moderklubb i lugn och ro lite längre upp i åldern, i stället för att byta förening i U14 eller U15.

Hur ska det regleras?

– Ja, det är ju en jättebra fråga. Det går egentligen inte att reglera. Men det finns exempel när det finns avtal mellan klubbarna.

I Gästrikland finns något som kallas Gästrikemodellen. Kort sammanfattat innebär den att Brynäs inte får ta spelare från andra föreningar innan U16 och att det ska finnas en dialog mellan båda klubbarna, inte bara mellan klubben och föräldrarna/barnen.

Förhoppningen från förbundets sida är att den modellen ska appliceras över hela Sverige.

– Den diskussionen förs i många andra disktrikt också. Övergångar måste ske på ett mer säkert sätt. Den viktiga poängen är att det alltid ska finnas en kontakt mellan klubbarna vid alla övergångar. Inte från förening till förälder eller barn, utan båda föreningarna måste ha kontakt.

Så att de ska få komma fram till vad som är bäst för det barnets hockeyframtid?

– Exakt. Båda föreningarna ska få säga sitt.