Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veli-Matti Savinainen om uppbrottet med LIF – öppnar för en återkomst: "Vet aldrig"

Han presenterades i slutet av augusti 2014, och lämnade knappt två månader senare.
Leksand pekade på sociala skäl, men nu berättar Veli-Matti Savinainen att det trots allt handlade om en KHL-klausul.
– Torpedo erbjöd mig en chans att åka dit så jag åkte dit, säger han till SportExpressen.

Annons

Veli-Matti Savinainen och Tommy Salo.

Det var en av hösten 2014 mest omdebatterade spelaraffärer.

Veli-Matti Savinainen värvades sent till Leksand, bara ett par veckor innan SHL-premiären. Först rapporterades det om en KHL-klausul som innebar att finländaren kunde bryta sitt kontrakt med LIF för att återvända till världens näst bästa hockeyliga.

Men kort därefter menade SHL att en inskriven KHL-klausul stred mot regelverket vilket tvingade LIF att skriva om Veli-Matti Savinainens kontrakt.

– Det finns vissa kriterier som du måste följa när du skriver kontrakt med en spelare i SHL. Ett är att det inte får förekomma några KHL-outs eller andra klausuler som ger dem rätt att bryta spel. Nu fick vi i en indikation om att det förekom en sådan klausul i Savinainens fall, och då är inte avtalet korrekt, sa SHL:s sportchef Johan Hemlin till Sportbladet.

LÄS MER: Därför kan nyförvärvet lämna Leksand

26 november kom senare nyheten, som LIF-fansen fruktat. Leksand och Savinainen valde att gå skilda vägar – på grund av sociala skäl menade den dåvarande sportchefen Tommy Salo

– Han bryter kontraktet på grund av sociala skäl och flyttar hem till Finland. Han har lämnat truppen direkt efter kvällens match mot Linköping.

Nu, två år senare, berättar dock Savinainen att det förekom en KHL-klausul.

– Jag hade en KHL-klausul. Torpedo erbjöd mig en chans att åka dit så jag åkte dit, säger han till SportExpressen samtidigt som han berättar att han trivdes i Leksand.

– Det var okej. En trevlig liten stad. Det var väldigt trevligt.

LÄS MER: KHL-klausul ströks – ändå klar för Ryssland?

Just nu tillhör Veli-Matti Savinainen finska Tappara, där han gjort 17 poäng på 14 matcher. I vår går kontraktet med Liiga-klubben ut, och för SportExpressen berättar 30-åringen att han inte stänger dörren för dalaskogen.

– Man vet aldrig. Man vet aldrig.

LÄS MER: Klausulen försvann – men effekten blev densamma

Mer läsning

Annons