Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så laddar LIF-supportrarna inför Gävledaladerbyt mot Brynäs: "Man vet aldrig hur det blir på bussresan"

Efter ett år med daladerbyn mot Mora är det nu dags att återinföra liv i de klassiska fajterna mellan Leksand och Brynäs. "Det är klart det finns en chans. Man vet inte hur Brynäs reagerar när det blir fullsatt", säger Martin Jönslars-Eriksson, verksamhetsledare på Leksand Superstars.

Annons

LIVE: Torsdag 11:00: Följ lagens uppladdning inför derbyt – intervjuer med spelare och ledare

I stora delar av 2000-talet har namnet varit Mora när det vankats derby för Leksands IF.

Men, nu är det dags igen för klassiska derbyfajter mellan Leksand och Brynäs.

Sporten träffade Martin Jönslars-Eriksson, verksamhetsledare i Superstars, Carl Larsson, supporteransvarig, och Torbjörn Olsson, som är ledamot i Superstars styrelse.

Hur speciella är matcherna mot Brynäs?

– Brynäs ju klassiskt sedan långt tillbaka och där det varit derbykänsla. Men, med tiden som varit med åtta år utanför serien så har Mora varit grejen. Samtidigt är det mer så att säga hatstämning med Moramatcherna, det ligger mer djupt där. Leksand och Mora möts ju från tidig pojkålder och nästan upp till a-laget, medan Brynäs först kommer in i bilden i U16. Det blir inte samma antagonistkänsla, säger Torbjörn Olsson.

LÄS MER: Guldåldern – då vann Leksand och Brynäs alla SM-guld

Martin Jönslars-Eriksson tycker inte om att åka till Gävle och se matcherna mot Brynäs.

Både han och Martin Jönslars-Eriksson är eniga om att Färjestad är den klubb som man mest inte önskar någon framgång. Bakgrunden till det är den klassiska semifinalserien mellan Leksand och Färjestad våren 1997.

– Men i matchväg är Brynäsmatcherna roligare, konstaterar Martin Jönslars-Eriksson.

Carl Larsson flikar in:

– Jag tycker inte om Brynäs. Men för mig är det matcherna mot Mora som är mer rotat, men uppe i SHL är det Brynäs som inte går hem. Men det blir inte samma känsla då det är 15 mil... Det är mer av historiska skäl.

Samtalet fortsätter:

– Det mest störiga med Brynäs är att de bryr sig så mycket om oss. De vill så gärna hävda sig mot oss och vinna. Det jobbigaste är att de blir så nöjda. De blir så ruskigt jäkla nöjda när de vinner. Det tycker jag är drygt och därför gillar jag inte att åka dit, säger Martin Jönslars-Eriksson.

LÄS MER: Brynäskaptenens uppladdning inför Leksand – jakt och korvgrillning: "Helt underbart"

Torbjörn Olsson blir mer allvarsam i rösten och pratar om att relationen med Brynäsfansen har blivit tuffare.

– I stora lag kan vi fortfarande umgås med Brynäsfans före och efter match. Men det finns tyvärr en svans som vill hävda sig. Det är tråkigt. Vi har genom åren haft en väldigt bra relation och innan deras uppkomst så umgicks vi mycket med Brynäsfansen. Det är en sak att skrika glåpord under match, men vi har kunnat tagit någon bira före och efter match. Det finns en större avsky. Det är en annan typ av supportrar än vad jag och många andra växte upp med, säger Torbjörn Olsson.

Ändå sätter sig trion på bussen som lämnar Leksand på torsdagen.

– Man vet aldrig hur det blir på bussresan. Man umgås, tar en pilsner och laddar upp tillsammans. Vi umgås, skrattar och har kul och sedan kollar på hockey. Det räcker som laddning.

LÄS MER: LIF-kaptenens passning till Brynäs: "De går säkert på moln"

Carl Larsson var mannen som kläckte idén till det uppmärksammade text-tv-tifot i premiären mot Djurgården.

Carl Larsson var den som kläckte idén till det hyllade text-tv-tifot i premiären mot Djurgården. Ingen av trion hade räknat med den uppståndelse som kom efteråt.

– Nej, vi tyckte själva att vi hade gjort många andra grejer som varit snyggare. Men det är väl en klassikerkänsla med text-tv. Det finns många text-tv-vurmare.

LÄS MER: Tifot som blev en snackis i Hockeysverige – så hyllas Leksands fans: "Ståpäls"

Hur kom ni på idén?

– Vi sätter oss alltid och pratar om vad vi vill göra och vilket budskap vi vill nå ut med. Sedan växer det fram idéer och sedan får vi sålla. Tanken var att det skulle med fler delar men det sköts ur bilden.

Ingen vill nämna vad för någonting som inte kom med.

Hur går det mot Brynäs?

– Matchen mot Linköping senast var lagets bästa och kan man plocka med sig sista perioden och bygga vidare på den så kan man ju hålla nere siffrorna i alla fall. Det är klart det finns en chans. Man vet inte hur Brynäs reagerar när det blir fullsatt för en gångs skull, säger Martin Jönslars-Eriksson.

Torbjörn Olsson, tidigare ordförande i Leksand Superstars.

Mer läsning

Annons