Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksands IF går miste om miljonbelopp: "Bara att bita i det sura äpplet"

Förra året fick ungdomslagen i Leksands IF ett tillskott på nästan en miljon kronor från Svenska Spels projekt Gräsroten.
I år blir det inga pengar alls.
– Det är bara att bita i det sura äpplet och acceptera, säger Andreas Hedbom, ordförande i Leksands IF.

Annons

Svenska Spel delar årligen ut miljonbelopp till svensk ungdomsidrott via Gräsroten. Det är Svenska Spels kunder som har anslutit sig till Gräsroten som avgör vilka föreningar som får vara med och dela på beloppet, som betalas ut i november, och Leksands IF är den klubb i länet som brukar få överlägset mest pengar.

Förra året fick idrottsklubbarna i Dalarna dela på 2,9 miljoner kronor och ungefär en tredjedel av pengarna, 914 784 kronor, gick till Leksands IF.

Den klubb som fick näst mest pengar var Dalkurd FF med 144 658 kronor.

Men det här året finns inte Leksands IF, eller någon av de 13 andra SHL-klubbarna, med på listan över de klubbar dit det som spelar hos Svenska Spel kan välja att pengarna ska gå.

När SHL inledde ett samarbete med ATG, en av Svenska Spels konkurrenter på spelmarkanden, så var det också slut på möjligehten för klubbarnas ungdomsverksamheter att få pengar via Gräsroten.

– Vi fick beskedet för ungefär två månader sedan när SHL inledde samarbetet med ATG att vi inte skulle kunna få några pengar via Svenska Spels Gräsroten.

Vad har du för kommentar till det?

– Det är bara att bita i det sura äpplet och acceptera, annars finns det inte så mycket att säga. Vi har haft ett bra samarbete med Svenska Spel, men det är bara att följa det beslut som tagits och försöka att hitta intäkter på andra sätt.

Men det handlar om belopp i miljonklassen som ni går miste om?

– Vi har dragit in runt en miljon per år de senaste åren och varit den hockeyklubb som fått mest pengar. Det är bara några av fotbollsklubbarna som fått mer, och det bevisar att vi har många supportrar runt om i landet. Samtidigt har vi sett de här pengarna från Gräsroten som en ren bonus.

SHL:s samarbetsavtal med ATG har mynnat ut i Rikstravet Team SHL, där 14 olika stall, kopplade till varsitt SHL-lag, tävlar med två varmblodiga travhästar.

Något som ska ge pengar till klubbarna.

– Men jag har ingen överblick om vilka summor det ska kunna ge, säger Andreas Hedbom.

LÄS ÄVEN:

Förre leksingen bryter med AIK: "Vi har olika meningar"

Frick tror på segerchans för Stall Leksand

Leksand får en knapp miljon kronor

LIF-supportrarnas kritik mot SHL: "Jag blir så jäkla trött"

Mer läsning

Annons