Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Det här är ingen vanlig hockeymatch – det är El Clásico on ice

En del, som ser derbyn överallt, kallar det för Gävle-Dala-derby.
Andra, helt utan passion, kallar det för en SHL-match bland alla andra.
Jag kallar det för vad det är.
En idrottsklassiker.
Brynäs IF mot Leksands IF – precis som det ska vara.

Annons

I kväll spelar Brynäs IF mot Leksands IF för 173:e gången om jag har räknat rätt – fornfyndare på pucknivå får annars höra av sig.

Det är därför det är Sveriges El Clásico on ice.

Ständigt pågående, med undantag av när seriesystemen av ohälsosamma skäl splittrat lagen åt, sedan den 22 januari 1950 då Leksand vann den första matchen i Gävle – men Brynäs faktiskt skrällde lite senare under vintern och vann på Siljansrinken med 4–3.

Och så där har man hållit på. Brynäs har vunnit 90 matcher och Leksand 67 och 15 har slutat oavgjort.

En enda gång har lagen möts i en SM-final, trots att lagen under åren 1966 till 1977 totalt dominerade svensk hockey och vann varenda guld som fanns i sporten – det var 1975.

Då vann Leksand i sudden death, som skulle översättas till "knall och fall" på den tiden när man också pratade om kedjor och inte linor, i den tredje och avgörande matchen på neutral is, i Scandinavium.

Roland Eriksson, en hedersman och skicklig hockeyspelare ursprungligen från Tunabro och som senare gjorde hat trick på Tretjak i VM 1977, avgjorde för Leksand.

Sägs det.

Men eftersom vi pratar om en klassiker så vet vi andra, mytomaner och andra missanpassade, att Stefan "Lill-Prosten" Karlsson egentligen gjorde ett sent mål som borde gett Brynäs guldet.

Hade vi kunnat spola tillbaka bandet och koppla in SHL:s situationsrum för en videogranskning så vet jag att det hade blivit så.

Bara såna här matcher kan locka fram såna här tankar.

Bara klassiker har en historia.

Bara klassiker lever ett eget liv.

De som vill kan leta derbyn överallt längs E4, över landskapsgränser eller försöka spela ut orter som knappt syns på Google maps mot varandra.

Fortsätt med det.

Allt som kittlar säljer och allt som säljer lockar och allt som lockar och säljer kan alltid bli något viralt också.

Men här snackar vi pur idrottshistoria som skär genom generationer och lockar fram känslor som kanske inte proffsen på isen känner längre och det är det inget att göra åt.

De spelar hockey.

Vi andra kippar syre.

För de här matcherna gäller alltid något. Det är därför som det kommer att vara fullsatt i Gavlerinken trots att Leksands SHL-upptakt tillhör de blekaste som skådats sedan Gustav Vasa var i upprorstagen.

Men just därför vet vi också att det är i den här typen av matcher som den svage växer mest och därför skräller högst.

Brynäs har annars segervind, efter att ha knäckt den där sviten av 15 raka förluster mot Skellefteå senast. Visserligen kostade det tränaren "Bulan" Berglund en halvt bruten fot (Brynäs medicinska team hävdar troligen "lower body injury...som medicinska team gör), men han haltar säkert in i båset – och det taktiska huvudet har han med sig.

Leksand har på de sju inledande fått ihop två blygsamma poäng, efter att ha släpat sig till två förlängningar – senast mot Linköping borta.

Brynäs har tolv poäng och Leksand två.

Det betyder något i tabellen.

Men på isen betyder det ingenting vid nedsläpp, när Brynäs i svarta dräkter möter Leksand i vita, de där med stjärnorna.

Det här är idrott när den är som bäst, när den är så nära en k-märkning ett skeende kan vara utan att stelna helt.

...El Clásico, den där fotbollsmatchen i Spanien, har förresten spelat 231 gånger. Real Madrid har vunnit 93, Barcelona 90 och 48 har slutat oavgjort – och nästa spelas 4 december.

Men först alltså El Clásico on ice.

LÄS ÄVEN: Här är 172 matcher mellan Brynäs och Leksand

Mer läsning

Annons