Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter derbyt: Titta, nu har vi krossat Gävle överallt!

Klassiska Gävledaladerbyt är så mycket mer än hockeymatchen Brynäs IF–Leksands IF.
Och det står redan klart att Dalarna är knockoutvinnare.
Kolla in listan som mynnar ut i Gävle-Dalarna 0–10 – och efter matchen skriver vi så klart in 0–11.

Annons

Brynäs-Leksand, matchstart 19.00 på torsdagskvällen, är en superklassiker som givetvis hårdbevakas av både dt.se och gd.se.

Men hur det än går i matchen så står det redan klart att Dalarna är en lika klar som given derbyvinnare.

Kolla bara listan nedan som innehåller tio punkter som är nästan lika viktiga som torsdagskvällenshockeymatch.

1. Historik – inflytande för nationen Sverige

Gävle Slott.

Riksdag – Det har varit svårt att hitta något egentligt avtryck från just Gävle i den svenska historien. Men, efter en viss bortgallring av ryska anfall hittas ändå något: Gustav III höll nämligen riksdag (Polsk?) i en tillbyggnad till Gävle slott, år 1792. Wow! (Källa: Gavle.com)

Gustav Vasa – Sveriges anfader.

Kungens män – Med hjälp av dalfolket jagade Gustav Vasa ut dansken ur riket i början av 1500-talet. Genom människornas lojalitet och envishet var man starkt bidragande till konstitutionen och det land vi ser i dag.

Kommentar: Gustav den III fikade med politikerna i ett uthus, människorna i Dalarna spottade i nävarna och kastade ut förtryckarna. Sagt och gjort, vi har 0–1!

2. Symboler

Gävlebocken – skapades av reklammannen Stig Gavlén 1966 och har verkligen blivit en världskändis, men varken för sin halmprakt eller för sin konstnärliga ambition. Nej, istället är anledningen till dess kändisstämpel grundad i lågor som slickat himlen ovan staden när skapelsen brunnit med jämna mellanrum sedan starten. Skildringarna av årets kanske största event i kommunen har varit många, men frågan är om inte Youtubeklassikern från 2011 ändå är en kandidat för segerpriset? Big ups till herr Gavlén som roat nationen i decennier.

Dalahästen – en symbol för Sverige.

Dalahästen – har tillverkats sedan 1600-talet och ses som en av de vanligaste symbolerna för riket Sverige i allmänhet och karraktäriserar landets allmogekultur i synnerhet.

Kommentar: En halmbock som brinner årligen mot en nationalklenod vars symbolvärde är odiskutabelt. Dalarna gjorde precis 0–2.

3. Sjöar

Storsjön – eller, mer "Storsjön" om vi får uttala oss, är Gävles största sjö. Den mäter hela nio meter i djup och är 70,6 kvadratkilometer till ytan.

Världens vackraste vy? Siljan sett från Söderås.

Siljan – 292 kvadratkilometer spegel mellan blånande berg. Sveriges sjunde största sjö, 160 meter djup, omges av kulturhistoria skapad för 350 miljoner år sedan efter att en meteorit slog ner. Tillhör en av Sveriges största turistregioner.

Kommentar: Vi kan konstatera att "Sjöslaget" är över. "Ding, ding, ding" – det slutade med knockout-seger. 0–3, Gävle! 0–3!

4. Populärkultur – musik

Rock Olga – minns ni henne? Om inte, hon hette egentligen Birgitt Magnusson och föddes 1940 i Gävle. Hon slog igenom på 1950-talet genom att profileras som en av Sveriges första Rockmusiker. Senare var hon även den del av gammeldansklassikern Hafvsbandet.

Björn Skifs – sångare, skådespelare, programledare från Vansbro, ja ... han behöver knappast någon längre presentation. En kort sammanfattning ger ändå en världshit som "Hooked on a feeling" som toppade amerikanska Billboard-listan 1974, fyra melodifestivaler och ett antal filmer. En institution i svenskt nöjesliv och som varit uppe på den internationella scenen.

Kommentar: Ingen av dem är direkt Avicii eller Justin Bieber – men det är nog ganska enkelt att kora en vinnare här va? Gammeldans i all ära, men Skifs skickade just ut Gävle i nöjesuniversumets yttre rymd. 0–4.

5. Föda till nationen

Böcklingfest, någon?

Böckling – en tradition hos fiskarna längs Bönans strand. Det stora frågan, är det någon som fortfarande faktiskt äter det? Det känns snarare som en klenod för nationalmuseum än föda.

Korv är ju alltid korv, liksom!

Falukorv – har nog mättat var man i det här landet tillsammans med makaroner. Sedan 1600-talet har den tillverkats i Falun för att sedan bli en produkt för hela landet.

Kommentar: Bjuda barnen på korvstroganoff eller kasta fram ett par välrökta böcklingar? Vi vet vad de väljer. Mina damer och herrar, vi har 0–5!

6. Friidrottsprofiler

Jimmy Nordin – gjorde sig visserligen känd som en hyfsat bra kulstötare. Men, det är såklart inte därför vi fortfarande minns honom. Nej, hans starkaste avtryck har nog herr Nordin ändå gjort som kreativ entreprenör i sexbranschen och som musiker. Ovan hör vi honom i det finstämda alstret – "Ensam i min eka". Lite av en klassiker även det – av förståeliga skäl.

Susanna Kallur.

Sanna Kallur – slog igenom tidigt och blev en del i vad som i dagligt tal benämndes det svenska friidrottsundret. Folkkär tog hon hem Jerringpriset 2007 och innehar fortfarande världsrekordet på 60 meter häck.

Kommentar: En allkonstnär, kreativ inom flera olika branscher, utan att riktigt slå igenom i ett möte med nationalklenoden Susanna Kallur. Det är lite spel mot ett mål faktiskt. Gävle: 0. Dalarna: 6.

7. Kulturhistorisk infärgning

Stortorget i Gävle 1990.

Färglösa Gävle – När SVT:s dokumentär "När Domus kom till Stan" (2012) fick Gävle en framskjuten placering på den föga smickrande listan över osexiga stadskärnor. Staden är knappast känd som ett arkitektoniskt underverk.

Den Faluröda stugan med vita knutar – ett epitet när landet Sverige beskrivs.

Faluröd – är ett begrepp för det här landet. När Sverige beskrivs i är det ofta i temer av den faluröda stugan färgad med Falu rödfärg.

Kommentar: Det här är lika välkänt som den svenska synden. Rött och vitt är liksom det här landet. Ledsen, Gävle! Vi har 0–7!

8. Supporterkultur

Lars-Åke

Vad heter Brynäs supporterklubb nu igen? Kamratkompiskompaniet? Brooklyn Tigers? Brynäs support väst? Inte helt enkelt det där. Det vi däremot vet är att Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson är en av Brynäs IF:s mest profilerade supportrar. En magisk personlighet, men att ensam stå på barrikaderna och skapa stämning i Gavlerinken ... Babsan har en jobbig kväll framför sig.

Leksand Superstars – har färgat läktarna blåa och vita i hela landet i över 20 års tid. Trots år av elände har de stått kvar vid klubbens sida och utnämns år efter år till Sveriges bästa hockeysupportar.

Kommentar: Den här kategorin är inget annat än en utskåpning. Dalarna gjorde precis 0–8.

9. Berg

Gävle har inget berg i den meningen. Kommunen här däremopt en högsta punkt, lite förvånande ändå kanske, men den har inte något officiellt namn. Men, lystring nu befolkningen, det är dags för lite folkbildning: Den högsta punkten i Gävle kallas "Grönvallsmurshöjden" (lägg märke till citationstecknen), och är belägen 121 meter över havet. För att hitta punkten bör du ha karta och kompass N 60.26.232, E 016.46.589. Platsen beskrivs ungefär som att kliva ut i skogen och titta på sten.

Dalarnas högsta berg heter Storvätteshogna i Älvdalens kommun, och ligger 1 204 meter över havet och beskrivs som Dalarnas tak. Den är högsta toppen i Svealand och är en del av Långfjället.

Kommentar: En stenig kulle mot fjällvärlden? Ni börjar fatta vid det här laget, va? Jo, vi har 0–9, tro det eller ej?

10. Folkfester

Gävle Horse Festival – ett evenemang som engagerar. En tävling Mittmedia satsar på – men som aldrig kan mäta sig med Dalarnas största idrottsfest.

Vasaloppsstarten med runt 15 000 åkare är en magisk upplevelse.

Vasaloppet – det handlar inte bara om själva skidloppet. En hel nation ställer klockorna, kliver upp, kokar kaffe och sjunker ner i tv-sofforna för att se utvalda delar av befolkningen skida nio mil mellan Sälen och Mora.

Kommentar: Galoppsprång mot en tradition som etsat sig fast i den svenska folksjälen. Den här kampen är över nu, om det ens var någon. Dalarna sopade hem det här. Plättlätt: 0–10!

GÄVLE 2016-10-13 Brynäs Jonathan Granström mellan Leksands  Jon Knuts och Martin Karlsson.

11. Matchen då?

Brynäs–Leksand 1–3.

Kommentar: Så var matchen över också och vi summerar: Gävle 0. Dalarna: 11.

Mer läsning