Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utländska spelare i SDHL ska utredas: "Över tid är antalet importer inte bra för Sveriges spelarutveckling"

Antalet importer i SDHL måste minska tycker hockeyförbundets ordförande Anders Larsson.
Nu ska en arbetsgrupp utreda frågan och eventuellt besluta om en begränsning.
– När vi pratar om att titta på antalet utländska spelare handlar det inte om att sänka kvalitén på ligan, snarare att höja den genom att själva utbilda duktiga spelare, säger han till SVT Sport.

Annons
Anders Larsson, längst till höger, efter SM-finalen. Här tillsammans med importerna Jenni Hiirikoski, Michelle Karvinen och Florence Schelling samt SDHL:s ordförande Curt Johansson. Bild: Simon Eliasson/Bildbyrån

Importerna i SDHL har blivit fler och fler de senaste åren och den gångna säsongen var antalet importer i ligan tillräckligt för att fylla fyra hela lag i en liga med tio lag.

Det har fått hockeyförbundets ordförande Anders Larsson att reagera.

I en krönika på förbundets hemsida skrev han att "det här är för många".

Och nu kommer förbundet att se över frågan kring importer.

– Vi har Europas bästa liga, men över tid är antalet importer inte bra för Sveriges spelarutveckling. För att hantera det måste vi bli ännu bättre på att utveckla egna spelare, och kanske införa någon slags begränsning. En arbetsgrupp ska titta närmare på det, säger Anders Larsson till SVT Sport.

Samtidigt medger han att importerna i ligan har bidragit till att höja kvalitén på SDHL, men att det finns jobb att göra för att göra både ligan och det svenska landslaget starkare.

– När vi pratar om att titta på antalet utländska spelare handlar det inte om att sänka kvalitén på ligan, snarare att höja den genom att själva utbilda duktiga spelare, säger han.

Sedan damtemautredningen genomfördes under 2010 har det skett en kraftig ökning i antalet tjejer som väljer att prova på ishockey samtidigt som fler klubbar med elitlag på herrsidan har valt att starta upp eller satsa hårdare på sina damlag.

Mer läsning

Annons