Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prestberg blev hjälte i Siljansderbyt

/

Han har varit borta sedan början av december.I derbyt mot Mora fanns dock Pelle Prestberg tillbaka i Leksand.

Det firade han med att avgöra för sitt lag i en rysarmatch, som gick ända till straffar.– Det var jävligt skönt, säger han.

Annons

Mycket överraskande fanns Pelle Prestberg med i andrakedjan i derbyt mot Mora.

– Klart att jag var lite spänd och nervös innan. Det var ju ändå en och en halv månad sedan jag spelade sist.

Mörkade ni din medverkan?

– Nej, vi har kört tufft. Challe (Karlberg) har jobbat hårt med mig på isen. Vi pratade lite löst om att prova i går. Jag var med på isen i dag på värmningen, och så sa vi: "Okej, vi kör"

Erik Hanses i Leksandskassen inledde svajigt, och släppte vid flera tillfällen farliga returer.

En puck från halva plan av Daniel Viksten letade sig på något vis in i nät, turligt nog för Hanses och Leksand hade Mora en spelare kvar i zon, vilket betydde bortdömt mål för offside.

Moras ledningsmål kom dock bara minuter senare.

Ett misslyckat uppspel av Mattias Timander snappades upp av Kim Nabb, som tog in pucken i offensiv zon. Till sist hamnade trissan hos Robin Gartner på backplats, som inte tvekade. Skottet var knappast projektilhårt, men Hanses i buren var skymd och 0-1 var ett faktum.

Spelmässigt fortsatte det ungefär som i den första perioden. Disciplinerat defensivt från båda håll, och det märktes att båda lagen var rädda för att släppa till något. Framåt ville det aldrig riktigt lossna åt något håll, mycket på grund av en hel del slarv i mittzon och långa stunder kändes matchen ganska låst.

Kvitteringen skulle dock komma. När Leksand efter drygt 13 minuter fick matchens första powerplay etablerade man ett hårt tryck mot MIK-kassen.

Till sist hamnade pucken hos Mark Hurtubise på vänsterkanten som kanonsköt in 1-1.
Leksandsfansen fick dock inte jubla länge. Strax efter kvitteringen var det Jacob Blomqvists tur att sätta sig på botbänken.

Mora visade omgående att de tre powerplaymålen från matchen mot Tingsryd inte var någon tillfällighet. Fjorton sekunder tog det innan Mattias Beck med en lätt styrning åter gav Mora ledningen.

Rent spelmässigt började det nu lossna något och en påtaglig derbykänsla började sprida sig, med många smågriniga situationer som följd.

Då Moras Kim Nabb drog på sig en tripping med bara två sekunder kvar av perioden fick LIF inleda sista akten med en man mer.

Något man utnyttjade efter bara 53 sekunder. Vid ett tveksamt Morabyte hittade Hanses, från sitt mål, Jens Bergenström på offensiv blå. Bergenström tog emot, tog ett par skär innan han avlossade en sanslös kanon rakt upp i Daniel Hansens plockkryss.

Utjämnat, och nu väntade ett periodlångt ställningskrig, där Leksand förvisso hade aningen mer puck, och dessutom fick spela powerplay efter knappt 17 minuter.
Moras eviga slit och aldrig sviktande skridskoåkning imponerade dock, och på resultattavlan var det status quo.

Matchen gick till förlängning. En förlängning där båda lagen fick spela powerplay, och där chanserna avlöste varandra åt båda håll. Stabilt spel av båda burväktarna tvingade dock tillställningen till straffar.

Väl där blev återvändande Prestberg stor matchhjälte då han satte två straffar, varav den sista blev avgörande.

– Det var jävligt skönt att få sätta dit den. Det är så himla tätt och den här poängen kan bli viktig.

Hur var det att slå straffarna?

– Nej, jag kan inte säga att jag var nervös direkt. Jag var mer nervös inför första perioden kan jag säga. Vi är duktiga på straffar och det vet vi. Inget att fundera på

Mer läsning

Annons