Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pitkämäki sprider fortsatt lugn

/
  • Simmar lugnt. Juha Pitkämäki har varit som en levande vägg den senaste tiden och häromdagen skrev den finländske målvakten nytt tvåårskontrakt med Mora.

Annons

När elitseriens bästa lag Färjestad möter överraskningslaget Mora i kvartsfinalserien borde det bara kunna sluta på ett sätt.

Men Mora har något som FBK inte har: Målvakten Juha Pitkämäki.

När Mora vaknade till liv i mitten av januari, och inledde kampen för att slippa kvalserien, besegrades Timrå med 4-0 den 18 januari. Juha Pitkämäki höll nollan.

Sedan dess har Pitkämäki spelat 14 av Moras 15 matcher - och visat vägen. Mora tog under de 16 sista matcherna i elitserien 34 poäng, mycket tack vare Pitkämäkis storspel.

Hans räddningsprocent i de 15 senaste matcherna är 94,47, totalt över säsongen har han 92,52 och toppar målvaktsligan före Mattias Modig, Luleå, och Johan Backlund, Timrå.

- Jo, det har gått bra för mig.

- Det var lite av en omställning att komma till Sverige jämfört med spelet i Finland. Där är det mer rakt på mål som i NHL medan spelarna i Sverige spelar runt mer i anfallszon. Det blir mycket mer sidledsförflyttningar, men det har jag inget emot, säger Pitkämäki.

Någon spektakulär målvakt är inte Pitkämäki. Till skillnad från många andra finländska målvakter faller han inte ner på knä i den så kallade butterfly-positionen.

- Jag är av den gamla skolan, säger han. Försöker läsa spelet och stå på rätt plats när skotten kommer. Då behöver man inte hoppa omkring för att rädda pucken.

Inför tisdagens kvartsfinal mot Färjestad har Pitkämäki totalt stoppat 1 244 skott, flesta av alla målvakter i elitserien. Och han ser fram emot matcherna mot Färjestad.

- Vi har besegrat Färjestad hemma tidigare och kan göra det igen. Vinner vi första matchen är det Färjestad som har trycket på sig.

Blir Mora utslaget av Färjestad får Pitkämäki ladda om för en ny säsong i Moratröjan.

Fakta: Senaste årens toppmålvakter

Bästa räddningsprocent bland målvakterna i elitserien de fem senaste säsongerna.

  • 2006–07 Juha Pitkämäki, Mora, 92,52.
  • 2005–06 Karol Krizan, Modo, 93,64.
  • 2004–05 Henrik Lundqvist, Frölunda, 93,55.
  • 2003–04 Fredrik Norrena, Linköping, 93,86.
  • 2002–03 Henrik Lundqvist, Frölunda, 94,81.

Fotnot: Från och med säsongen 2006–07 minskade storlekens på målvakternas skydd. Bland annat blev benskydden fem centimeter mindre.

Mer läsning

Annons