Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Åslin död

/

Förre Leksands- och Moraspelaren och landslagsmålvakten Peter Åslin har avlidit.

Annons

Peter Åslins död sänder en chockvåg bland hans gamla lagkamrater.
Jonas Bergqvist, minns honom både som en stor spelare och en god vän.
– Peter förtjänade att få vara med längre än så här, säger Bergqvist.
Det var tidigt på torsdagsmorgonen som Peter Åslin avled och när DT-sporten når Jonas Bergqvist strax före klockan 20 på torsdagskvällen har det gått en timme sedan han nåtts av beskedet om Åslins död.
– Jag är chockad och ledsen. Jag och min fru var gudföräldrar åt hans äldsta barn, Linn, och jag vet att Peter brann för sina barn och sin familj.

Efter två SM-guld med AIK i början av 80-talet flyttade Peter Åslin till Dalarna och efter en säsong i Mora, 1984–85, skrev han på för Leksand.
I Leksand blev Åslin snabbt en publikfavorit och 1989 bidrog han starkt till att klubben tog sig till SM-final, där det dock blev förlust mot Djurgården.
Under åren i Leksand etablerade han sig också i Tre Kronor och i både klubblag och landslag kamperade han ihop med Jonas Bergqvist.
– Jag har jättemånga fina minnen av Peter som spelare. Det häftigaste var när han hoppade in i VM-finalen 1986 mot Sovjet och nästan spelade hem guldet till oss.
– Hela säsongen 1988–89 var Peter fantastiskt bra i Leksand när vi gick till SM-final och han drog med sig hela laget. Peter var oerhört seriös, tävlingsinriktad och vältränad.

Efter att han avslutat karriären 1999 flyttade Åslin tillbaka till Leksand och under några år var han ungdomsledare i föreningen vid sidan om arbetet som snickare.
För ett år sedan drabbades Åslin av en stroke och det finns det som tyder på att det var en ny stroke som på torsdagsmorgonen släckte hans liv.
– Eftersom vi flyttat från Leksand så har vi inte haft lika mycket kontakt som tidigare, men Peter och hans fru Eva var hemma hos oss i somras. Visst hade han sviter av sin stroke, men han var ändå vid gott mod och på väg tillbaka.

Leksands IF kommer att hylla Peter Åslin, som spelade fem säsonger i klubben, med en tyst minut i samband med lördagens hemmamatch mot Sundsvall.
Peter Åslin blev 49 år och efterlämnar fru och tre barn.

Mer läsning

Annons