Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvalhjälte för Mora för ett år sedan – nu får han chansen i NHL

Toronto Maple Leafs fortsätter att plocka in svenska spelare.
Under torsdagen meddelade de att de skrivit kontrakt med Pierre Engvall, Pär Lindholm och Jesper Lindgren.

Annons

I förra veckan meddelade Toronto Maple Leafs att Kyle Dubas, som tidigare varit assisterande general manager i klubben, blivit befordrad till rollen som general manager.

Och han har inte legat på latsidan.

Under torsdagen meddelade klubben nämligen att de skrivit kontrakt med inte mindre än fyra nya spelare, varav tre svenskar och en ryss.

Förre Moraspelaren och HV-forwarden Pierre Engvall var först ut av de som presenterades. Engvall, som gjorde två säsonger i Mora och var tongivande under kvalsegern mot Leksand för ett år sedan, lämnade HV efter den gångna säsongen för att spela med Torontos AHL-lag, Marlies, och har där gjort bra ifrån sig både i grundserien och i slutspelet. Engvalls kontrakt med Toronto sträcker sig över två säsonger.

Eftersom Engvall spelat två av de senaste fyra säsongerna med Mora IK får klubben dessutom en ansenlig andel av den ersättning som betalas ut när en spelare lämnar Sverige för spel i NHL. Enligt de uppgifter som publicerats tidigare handlar det om hälften av de 240 000 dollar som går ut i ersättning för varje spelare, alltså cirka en miljon kronor för MIK.

Pierre Engvall, Jesper Lindgren och Pär Lindholm har alla fått NHL-kontrakt av Toronto Maple Leafs. Bild: Bildbyrån/Arkiv/Montage

Den förre Modospelaren Jesper Lindgren var svensk nummer två att presenteras av Maple Leafs efter att han skrivit på ett kontrakt över de tre kommande säsongerna. Precis som Engvall lämnade Lindgren sin klubb, finska HPK, för att avsluta säsongen i AHL med Marlies. Lindgren lämnade Modo inför förra säsongen för spel i finska ligan där det blev 8 poäng på 43 matcher.

Den tredje svensken att skriva på för Toronto var Skellefteås stjärncenter Pär Lindholm. Lindholm noterades för 47 poäng på 49 matcher i SHL den gångna säsongen vilket ledde till ett kontrakt över den kommande säsongen med NHL-klubben.

Läs mer (+): Nya träningsmetoden ska ta Mora IK närmare SHL-toppen: "Det är lite annorlunda nu"

Läs mer (+): Allt om Moras lagbygge inför SHL 2018-19 – kontraktsläget, rykten och senaste silly season-nytt

Läs mer (+): Miljonsumma inblandad i storstjärnans val – Moras svar efter uppgifterna: "Måste bli en sådan klubb"

Läs mer (+): Adam Masuhr inför återkomsten i SHL: "Mora är mitt hem"

Mer läsning

Annons