Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekman-Larsson om misstaget som NHL-rookie och hyllningen av idolen: "Spelade största matchen i mitt liv – i solbränna"

Oliver Ekman-Larsson är hyllad back i NHL och Arizona Coyotes.
Men när NHL-karriären tog sin början gick det inte lika bra.
Nu berättar han om misstaget han gjorde inför sin tredje match i ligan, som av en händelse var mot sin största idol – Niklas Lidström.
"Jag skulle komma att spela min största match i karriären i solbränna" skriver han i The Players Tribune.

Annons

Efter två starka säsonger med Leksand i Hockeyallsvenskan bar det av till NHL och Arizona Coyotes, som då hette Phoenix Coyotes, för Oliver Ekman-Larsson.

Efter att ha fått spela i de två inledande matcherna, som spelades i Tjeckien, säsongen 2010/11 var tanken att Ekman-Larsson skulle sitta på läktaren i den tredje matchen när Phoenix tog emot Detroit Red Wings. Därför passade backen på att lägga sig i poolen under den gassande solen när han kom hem efter morgonvärmningen.

Kort senare fick han ett samtal från en av lagets tränare som berättade att han ändå skulle spela matchen.

"Så fort jag la på telefonen blev jag nervös. Red Wings? Det innebär ju Nicklas Lidström. Han var min idol när jag växte upp och nu skulle jag spela på samma is som honom" skriver Ekman-Larsson i The Players Tribune.

Oliver Ekman Larsson omfamnas efter ett mål under sin debutsäsong i NHL.

En stor grej för en rookie med andra ord. Att få möta sin idol.

Allt var däremot inte som Ekman-Larsson tänkt sig efter att ha legat i poolen.

"Jag gick in och bytte om innan jag ringde min familj för att berätta om det. När jag såg mig själv i spegeln så var mitt ansikte rött. Seriöst? Nybörjarmisstag. Det var min introduktion till solen i Arizona. Jag skulle komma att spela min största match i karriären med en solbränna" skriver han.

På vägen till arenan var han upprymd över vad som väntade, men så fort han lutade sig tillbaka i sätet kände han av solbränna. Och inte blev det bättre när han tog på sig utrustningen.

Men lite solbränna skulle inte stoppa Ekman-Larsson från sitt första möte med sin stora idol.

"Uppvärmningen var fantastisk. Vi var först ut på isen och jag minns att det var mycket Detroitfans vid deras bås. Jag behövde inte kolla när Lidström åkte ut på isen, det hördes på jublet. Men jag kollade ändå. Och där var han, nummer fem, precis som jag hade föreställt mig" berättar Ekman-Larsson.

Matchen vann Detroit med 2–1 efter att Niklas Kronwall avgjort på pass från Henrik Zetterberg och – just det – Niklas Lidström.

"Han hade en assist på det avgörande målet i förlängningen den kvällen, och den sekvensen visade upp hans kanske bästa egenskap: att spela enkelt" skriver Ekman-Larsson.

Efter matchen stötte de på varandra utanför omklädningsrummet.

"Jag ville säga något mer, men allt jag fick fram var ett 'hej'. Han nickade och gick vidare. Fasen vad han är cool".

Nicklas Lidström, Oliver Ekman Larssons idol.

Ekman Larsson berättar att han, från den dag han anlände till Arizona, berättade för tränarna att han ville efterlikna Lidström i sitt spel. Sagt och gjort, tränarna samlade ihop videos på Lidström från matcher som Ekman-Larsson fick studera.

Unge Oliver från Tingsryd skulle komma att dela omklädningsrum med sin idol senare under säsongen, när det var dags för den årliga All-Starmatchen.

"Jag studerade hur han tog på sig utrustningen, del för del. Jag var som en stalker, fast mindre läskig. Han kollade upp ibland och jag kollade åt andra hållet, som om jag inte hade stirrat på honom hela tiden. Vi pratade lite och jag önskar att jag kommer ihåg mer av vad vi pratade om - men det är mest suddigt. Jag är säker på att jag var som ett litet barn" skriver Ekman-Larsson i The Players Tribune.

Den nu 25-årige stjärnbacken berättar att hans föräldrar alltid stannar uppe på nätterna för att se hans matcher och hur han alltid får ett sms från sin mamma där hon skriver att han spelat bra, oavsett resultat.

Även då kan han tänka på sin idol.

"Ibland funderar jag på om Nicklas mamma ringde honom efter matcherna också. Jag funderar på hur han skulle svara på ett sms. Förmodligen bara 'tack, mamma'. Det enkla spelet"

Mer läsning

Annons