Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"LIF har en unik potential"

/

Leksands juniorkedja gjorde succé och sänkte BIK Karlskoga i förrgår.
Nu hyllas klubbens strategi – av JVM-förbundskaptenen Roger Rönnberg.
– Fler skulle våga göra samma sak, säger han.

Annons

I förrgår presenterade Leksands IF sin förstakedja i Tegera Arena: Jacob de la Rose, 16, Fredrik Forsberg, 17, och Fredrik Händemark, 18.

Framför TV-n satt nyblivne guldmedaljören och förbundskaptenen för juniorkronorna, Roger Rönnberg, och myste.

– Jag tycker det var jättekul att se. Roligt att klubben väljer att satsa på sina egna juniorer. De bidrog ju verkligen i går också.

Vad tänker du när de presenteras som förstakedja?

– Jag blir glad och tycker att fler skulle våga göra samma sak. Det finns proppfullt med talanger som skulle kunna gå in och spela. Vågade fler göra så vinner alla på det.

Rönnbergs syn på Leksands framtid är positiv.

– Leksand har en unik potential i allsvenskan. De har så många duktiga juniorer. I går spelar även Erik de la Rose och Patrik Norén också. Alla de här juniorerna är ett extra vapen i jakten på elitserien. Framför allt på sikt.

Filip Forsberg:

– Jag tycker ändå att Leksand börjat släppa fram juniorer bättre de senaste två–tre åren. Jag vet inte om det är åtta juniorer som har matchats i laget den här säsongen? Jag tycker att det är positivt. De bästa spelarna ska spela, hur gammal man än är.

Vad är det som har hänt med svensk hockey?

– De har minskat importerna. Ekonomin har blivit lite lidande av alla importspelare och då har man väl insett att det är smart att satsa på unga spelare som dels är minst lika bra och dessutom har flera hundratusen kronor mindre i lön.

JVM-spelaren Filip Forsberg stod för två assist mot BIK Karlskoga.

– För mig är Filip framtidens hockeyspelare. Han är otroligt duktig med pucken. Han har offensiv spets och bra speed på skridskorna, säger Roger Rönnberg.

Hur bra kan han bli?

– Det är så svårt att säga. Det är många hinder som man ska över på vägen att bli en etablerad seniorspelare. Men potentialen är jättehög. Det är en unik karaktär.

Hur då?

– Han har en nykter självbild trots att han bara är 17 år. Han är tacksam att ha i laget som tränare. Han vet vad han ska göra och vad han är bra på. Han flyger inte i väg.

I mötet med BIK Karskoga debuterade Jacob de la Rose – och satte sitt första mål i A-laget direkt.

– Jag känner inte till honom så där jättebra. Jag har aldrig tränat honom själv, men vet att han funnits med i flera juniorlandslag. Jag har haft honom på något russinläger och så där. Det är en jätteintressant spelare. Jag är väldigt nyfiken och vill se mer av honom.

Mer läsning

Annons