Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik inblick: Dokumentär om Hockeyallsvenskans bästa lag – följ med bakom kulisserna

Bäst – och hetast – i Hockeyallsvenskan.
Därför valde Hockeypuls att resa till Karlskoga för att följa serieettan under en dag.
För att försöka förstå vad den omtalade BIK-andan är.

Annons

Se vår minidokumentär nedan om BIK Karlskoga.

"Hej på er", säger Torsten Yngveson och sträcker fram handen.

Handslaget är fast. Och bestämt.

BIK Karlskogas klubbchef skiner upp i ett leende. Han hälsar oss välkomna till Nobelhallen, som invigdes 1973 och nu är BIK:s hemmaborg.

– Spelarna och tränarna är där borta, säger Yngveson och pekar sedan bort mot ett rum längst bort i korridoren.

– Det är väl dem ni vill träffa hoppas jag, säger han och skrattar.

Det luktar nybakat i allrummet.

I mitten står två soffor, ett bord och en tv. Musikhjälpen rullar på tv-skärmen och fem-sex spelare är på plats och inväntar dagens träningspass.

– Vill ni ha fika eller? Det är bara att ta för sig, skriker en av killarna.

Det visar sig vara Mikael "Daggen" Eriksson. "Han som aldrig är tyst", beskriver lagkamraterna honom som.

– Det är Julle (Juliuz Persson) som har bakat. Han är lätt bäst i laget på det. Och nu var det hans tur den här veckan. Vi har alltid en som ansvarar över fredagsfikat, förklarar "Daggen".

– Det ser faktiskt ut att vara hembakat. Imponerande, svarar jag.

– Det är det också. Han är nog den enda i laget som gör det. Nordamerikanerna köper alltid något från affären bara. Det är för dåligt, utbrister "Daggen" och skrattar.

Mikael Eriksson är en av flera killar som är från Karlskoga, en av många som har blåvitt i blodet.

Det har även Tobias Thermell, klubbens huvudtränare som har 14 säsonger som spelare bakom sig i BIK Karlskoga. Eller Bofors IK som det hette då, men det är en annan story.

Just nu är allt fokus på laget som toppar Hockeyallsvenskan. 58 poäng är insamlade inför jullovet och laget har en överlägsen målskillnad, tvåan Västervik har 19 färre plusmål i jämförelse.

– Självklart har vi haft en bra säsong hittills. Men det beror egentligen på flera saker. Vi har för första gången på flera år haft en i princip skadefri trupp. Vi har efter lite problem i inledningen hittat ett försvarsspel som sprider en enorm trygghet i hela gruppen. Tack vare att vi satt vårt försvarsspel kan vi också bygga ett fruktat anfallsspel, säger Thermell samtidigt som han stirrar ned i sin dator.

Framför sig har han ett statistikverktyg som ger honom, tränarkollegan Kristofer Näslund och klubbchefen Torsten Yngveson en indikation på hur laget – och samtliga spelare – presterar.

Kalla det underliggande siffror till succésäsongen.

Där går det att se hur många skott mot det egna målet som backen Henrik Larsson är inne på, hur mycket speltid varje forward i snitt har och alla skott Carl Persson avlossat hittills.

Det är endast tre exempel ur statistikbasen som BIK förfogar över.

– Efter fem matcher går vi igenom hur vi presterat med hjälp av siffrorna. Då får vi en tydlig bild av vad vi gör rätt, men framför allt vad vi gör fel ute på isen. Och vilka justeringar vi måste göra helt enkelt.

Statistikmomentet infördes i BIK för snart två år sedan. Ungefär samtidigt som klubben bestämde sig för att börja träna helt annorlunda.

Träningsmängden höjdes, passen blev längre och fler superintensiva moment infördes.

– Vi har haft mycket skador tidigare och ofta skador som man lätt kan förklara med slumpen. Hjärnskakningar bland annat. Men det handlar egentligen om att vi varit för trötta i slutet av matcherna och därför satt oss i positioner där skaderisken är väldigt hög. Därför gjorde vi om träningen och nu har vi flera moment i träningarna där spelarna egentligen ska åka så frenetiskt och intensivt att de är på väg att ramla hela tiden, berättar Kristofer Näslund.

"Det var sjukt mycket kebab på den här pizzan. Perfekt".

Daniel Wessner är nöjd med dagens pizza-efter-träning. När någon i klubben fyller år bjuds det på pizza i Nobelhallens katakomber. Det är oklart vem som fyller år denna gång, men tre familjepizzor ligger uppradade på ett bord i BIK:s allrum.

Spelare för spelare går dit och tar sig en slice.

Jag och min fotokollega Veronika har varit på plats i tre-fyra timmar nu. Vårt uppdrag är, som ni hör i minidokumentären, att försöka att förstå oss på den omtalade BIK-andan.

– Man får verkligen chansen att visa upp sig här. Alla spelare får jämn speltid och ledarna får med sig allihopa. Det blir ett bra driv i laget då, säger genombrottsmannen Carl Persson som från ingenstans bombat in 28 poäng hittills.

– Det är den bästa sommarträningen i hela mitt liv. Det är något jag behövt, jag visste innan säsongen att det var många i nya laget också. Vissa trodde inte på oss heller och vi hade ju många platser i laget att fylla eftersom flera lämnat. Men min känsla är att jag fyllt min roll nu, fortsätter han ödmjukt förklara succén.

Han nämner också de äldre spelarna som en bidragande anledning till att BIK haft en framgångsrik säsong. Att de, alltid, försöker få med alla i laget på olika aktiviteter.

Det spelar ingen roll vad du heter, var du kommer från, vilka meriter du har eller vad du gjort tidigare. Alla ska med, om du spelar i BIK.

En anda som sattes redan när Tobias Thermell, Kristofer Näslund och Torsten Yngveson var aktiva som spelare i klubben.

– Jag tror att vi har en förståelse för att vi är bereonde av varandra, säger Thermell och funderar.

Men "satte" ni omklädningsrummet redan som spelare, och att ni nu tagit med er det som ledare?

– Ja, det är väl ganska likt nu som det såg ut då. Man behöver inte sätta sig i förarsätet hela tiden. Utan att man vågar släppa fram andra, om det kommer ett nyförvärv eller någon annan, så behöver inte jag sitta i förarsätet. Ta det du i stället.

Daniel Wessner tittar på böteslistan som laget kommit överens om.

Där står lite allt möjligt: 250 kr för missat fredagsfika, "nakenbild" på sociala medier kostar 50 spänn och practical jokes på matchdag är strängt förbjudet. En femtiolapp fattigare blir man då.

Sedan finns det lite mer vanliga, som sen ankomst, ytterskorna i omklädningsrummet och tvätt som ej lämnats in i tid.

Och just det, snack med domaren kostar 300 kronor.

– Det är billigt tycker jag. Det borde vara mer, säger Wessner.

Hur mycket har du lagt in där?

– Genom åren har det varit mycket, men i år har det varit lugnt. Jag tror jag bara tvingats betala två eller tre gånger.

34-årige Wessner är klubbens kapten. Och på många sätt det som symboliserar BIK Karlskoga.

En personifiering av klubben, egentligen.

Han är inne på sin tolfte säsong i BIK. I en drömvärld tar han föreningen i sitt hjärta till SHL när vintern blir till vår om några månader.

– Det har alltid varit mitt mål, att få ta det klivet. Det hade varit supermäktigt. Men det är tufft. Det gäller att få allt att klaffa vid rätt tillfälle. Man ser det hos lagen som gått upp tidigare, de har inte haft någon spikrak resa. Det gäller att få det när det gäller. Förhoppningsvis klarar vi det, säger han och försöker sedan sig på att förklara målet med vårt uppdrag, att försöka förstå BIK-andan.

– När jag var borta längtade jag tillbaka till BIK, för det vi har här. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är, men det är en grymt skön stämning. Alla nya som kommer till klubben har säkert hört talas om det, men jag tror inte man förstår det innan man fått uppleva det. Vi har det jäkligt bra, vi är som en stor familj.

Mer läsning