Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planen – då ska Borlänge HF spela i Hockeyallsvenskan: "Kanske är där tidigare"

De kvalade till Hockeyallsvenskan i våras.
Här är styrelsens plan för att Borlänge HF ska etablera sig på nästa nivå.
– Det är bara en tidsfråga innan vi är där, säger ordföranden Tommy Andersson.

Annons

Borlänge HF gjorde en resa sportsligt i fjol när klubben gick till Hockeyallsvenskt kval.

Där blev det en sjätteplats – samtidigt som division 1-lagen Södertälje SK och Västervik tog klivet upp.

Samtidigt åkte Hockeyallsvenska lagen, Sundsvall och Asplöven ur.

– Vi hade väldigt fina idrottsliga framgångar förra säsongen och vi ser något liknande i år. Vi presterar väldigt bra och det kan få positiva konsekvenser, eller om man inte är beredd, väldigt negativa konsekvenser, säger BHF-ordföranden Tommy Andersson.

Just nu leder Borlänge HF division 1 Västra och är på god väg att säkra en plats i Allettan efter jul.

KRÖNIKA: Borlänge HF marscherar – se upp Leksands IF och Mora IK

Under torsdagen gick styrelsen ut med att klubben ser över en framtida organisation.

Föreningen tänker förbereda sig för Hockeyallsvenskt spel.

– Det är klart att det är jätteroligt att vårt representationslag går bra. Förr eller senare kommer vi att gå upp i Hockeyallsvenskan. Det är bara en tidsfråga innan vi är där. Då vill vi kunna vara ett stadigvarande allsvenskt lag, ingen vidflöjel.

TV: Se alla Borlänges mål mot Köping

Efter senaste mötet beslutade styrelsen att ta fram en handlingsplan som ska vara klar till nyår som bland annat innefattar ekonomi, organisation och värdegrund.

– Vi vill förbereda oss för det här och därför har vi satt igång ett jobb i styrelsen. Vad kommer att krävas av oss för att bli ett stabilt Hockeyallsvenskt lag? Vi har börjat analysera vilka intäkter som skulle krävas, vilket organisation måste vi ha för att klara elit- och ungdomsverksamheten.

När föddes tanken kring det här?

– Någonstans har vi känt att vi är där och nosar nu, på Hockeyallsvenskan. Sedan behöver inte det här inträffa i år. Det känns som om vi är ett topplag i division 1 och vad är då nästa steg? Vi är länets största ishockeyförening. Det finns många saker vi kan jobba med på ett bättre sätt.

A-lagets fjolårssäsong var startskottet.

– Någonstans är det så att har vi ett duktigt representationslag. Vi tror att vi kommer att nosa på kvalserien även i år. Då måste vi försöka förbereda oss. Vi kan inte stå där den dagen det inträffar och fundera: "Vad gör vi nu?"

Styrelsen arbetar med en längre vision.

– Det handlar om att bygga det på sikt. God planering. Det är vårt ansvar som styrelse. Jag tycker ambitionen är underbar. "Borlänge Hockey till Hockeyallsvenskan 2020/2021". Vi kanske är där tidigare, men visionen är att hela föreningen ska vara igenom det här då.

Tommy Andersson har varit med länge – tagit föreningen genom svåra tider till den plats man står på idag.

– Vad är det nu, jag har varit ordförande i 18 eller 20 år? När jag kom in i det här var Borlänge en förening med enorma skulder. Det har vi inte i dag. Nu har vi lite pengar på banken och god likviditet. Det är många människor hårt jobb som tagit oss från jättestora skulder till där vi är idag.

Klubben har en stabil ekonomi och det finns en plattform att falla tillbaka på.

– Därefter har vi jobbat för att bygga upp en buffert. Att klara en smäll, och nu har vi det också. Ungdomsverksamheten har vuxit, nu har vi ett representationslag som är i toppen av ettan och möjlighet att gå upp. Då måste vi titta på vad som kommer sedan.

Vad kommer att krävas för att etablera er?

– Vi måste ha större intäkter, och fler människor som jobbar i organisationen. Exakt vad det leder till är vad vi ska fundera på. Jag tycker att vi har en bra dialog med kommunen. Vi har ett bra resonemang. Det känns jättebra.

Räcker anläggningen ni har i dag till för Allsvenskan?

– Nu har vi diskuterar utifrån vår nuvarande status som division 1-klubb. Vi gör inte som Dalkurd och pratar om något som skulle kunna inträffa. Vi vill rusta nuvarande anläggning, sedan finns inte besluten. Vi är överens med tjänstemännen på kommunen att vi måste rusta båda nuvarande anläggningar. Sedan fattas de politiska besluten, men dialogen vi har är positiv.

I dag spelar Leksands IF i SHL och Mora IK är i Hockeyallsvenskan.

Hur ser ni på konkurrensbiten, räcker marknaden till i Dalarna för er?

– Det är klart att det finns konkurrens om sponsorpengar och publik. Där har Leksand ett oerhört starkt varumärke. Det får vi förhålla oss till, men vi tror att det finns utrymme för oss.

Även i Borlänge finns flera klubbar som vill uppåt och jobbar intensivt för att vidga kostymen.

Hur ser du på konkurrensen med Dalkurd, Brage och Peace and love City?

– Jag läste en artikel i Aftonbladet om Luleå. Det är en fantastisk idrottsstad som inte är jättestor. Jag tror framgång föder framgång. Att vi kan dra nytta av varandra. Jag ser inte att konkurrensen är faran. Jag tror klubbarna har lite olika intressenter kring verksamheterna. Sedan måste vi vara duktiga att dra till oss både publik och sponsorer.

Ser du något redan i dag som måste till för att infria det här organisatoriskt?

– Det kommer att krävas fler människor. Vi måste ha in mer pengar och det kan ske på lika sätt, men handlar om publik och sponsorer. De traditionella sättet. Sedan måste vi har fler människor som jobbar med frågorna varje dag. Fler människor som jobbar professionellt och färre som jobbar idéellt. Samtidigt behöver vi fler idéella också.

I dag ligger ni på runt 550 åskådare i snitt på matcherna, har ni publikunderlaget för det här?

– Det är klart at det krävs mer publik. Men, det känns som om folk börjat prata hockey i Borlänge igen. Vi har en positiv vind i ryggen. Jag tycker att Falun och Borlängeregionen skulle kunna bära att hockeylag av rang.

Du ser ett samarbete med Falun alltså?

– Ja. Vi ser samarbeten med alla klubbar runt omkring. Vi ser det som problemet i Dalarna. Vi har haft för lite samarbete. Det är bara att titta på dalahockeyn i ett större perspektiv, vi har ju tappat och där tror jag att vi skulle ha haft ett större samarbete. Det handlar inte om att bli ensam kvar utan att alla finns kvar. Att vi hjälps åt. Är man ensam kvar finns ingen återväxt i breddverksamhet, säger Tommy Andersson och fortsätter:

– Min uppfattning är att det finns utrymme för ett till Hockeyallsvenskt lag. Helt klart. Mångfalld är grejen och som kan bygga hockeyn. Det finns klubbar i södra Dalarna som haft en väldigt fin verksamhet men som kämpar idag. Vi måste hjälpas åt att lyfta det här.

LÄS MER: Bomben: Borlänge Hockey satsar mot Hockeyallsvenskan

Mer läsning

Annons