Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskarshamn tog sista chansen – avgörande match i Leksand på lördag

Artikel 21 av 33
Playoff inför SHL-kval: Leksand-Oskarshamn
Visa alla artiklar

Det blir en tredje och avgörande match om en plats i direktkvalet till SHL i Leksand på lördag. Oskarshamn tog sista chansen att hålla liv i säsongen och besegrade Leksand med 4–1 på torsdagen.

Annons

Det var het stämning på läktarna redan inför matchen och hett på isen från första nedsläpp. Och i en svängig och händelserik match var det hemmalaget Oskarshamn som hittade vägen på mål.

Oskarshamn jublar efter 3–0-målet mot Leksand. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

De första tio minuterna präglades mycket av utvisningar. Leksand bjöd Oskarshamn på två lägen i powerplay när man två gånger om hade sex utespelare på isen.

Däremellan hade Leksand ett läge i fem mot fyra när Oskarshamns Mikael Kuronen, kanske något hårt, åkte ut för interference i vad som såg ut att vara en kollision.

Efter PP-kavalkaden var det hemmalaget, och framförallt lagkaptenen Jonas Engström, som tog över matchen. Engström pangade in 1–0 efter knappt 13 minuter med ett välplacerat skott från vänsterkanten och ökade på till 2–0 när han rundade Leksandsmålet och petade in pucken köksvägen drygt två minuter senare.

Medan Leksand fastnade i ett samlat hemmaförsvar kunde Oskarshamn hitta raka vägen på mål gång på gång.

I andra perioden hade Leksand mer puck och fler avslut, men fortfarande förtvivlat svårt att ta sig in till de heta lägena. Inte ens de två gånger man fick chansen att spela med en man mer blev det riktigt farligt. Trots 14–6 i skott till Leksand var det Oskarshamn som gjorde periodens enda mål. Lucas Elvenes kunde enkelt stöta in 3–0 efter ett mönsteranfall där hemmalaget varit nära att sätta pucken flera gånger om innan Elvenes till slut hittade rätt.

I tredje perioden öste Leksand på framåt, men fick inte pucken att studsa sätt i de avgörande lägena samtidigt som klockan tickade iväg ruskigt fort.

Oskarshamn spelade i sin tur samlat och smart, bjöd inte på något i onödan och satsade framåt när det var läge.

När Leksand drog på sig två utvisningar i rad i mitten av perioden kändes det som att lagets chans att komma ikapp mer eller mindre var borta. Då, från ingenstans, lyckades Emil Bemström tråckla in 3–1. Och bara 13 sekunder efter reduceringen drog Oskarshamns Markus Persson på sig en utvisning – och gav Leksand en gyllene chans att ta sig in i matchen på allvar.

Men Leksand hade varken skärpan eller farten i passningsspelet för att luckra upp Oskarshamns försvar. Hemmalaget höll undan med en man mindre och kändes aldrig riktigt hotat på slutet.

Med tio sekunder kvar, och med två Leksandsspelare i utvisningsbåset, kunde Oskarshamn i stället göra 4–1.

Därmed är det nu 1–1 i matcher – och en helt avgörande match väntar i Tegera Arena i Leksand på lördag.

Matchfakta / Play off inför direktkval

IK Oskarshamn–Leksands IF 4–1 (2–0, 1–0, 1–1)

Första perioden: 1–0 (12.50) Jonas Engström (Filiph Engsund, Martin Fehérváry), 2–0 (15.03) Jonas Engström (Robin Söderqvist).

Andra perioden: 3–0 (28.32) Lucas Elvenes (Marcus Björk, Manuel Ågren).

Tredje perioden: 3–1 (54.26) Emil Bemström (Matt Carey, Martin Karlsson), 4–1 (19.50) Markus Björk (Karl Johansson) spel fem mot tre

Skott: 29–33 (14–9, 6–14, 9–10)

Utvisningar, IKO: 6 x 2. LIF: 9 x 2.

Publik: 3 275.

Alla artiklar i
Playoff inför SHL-kval: Leksand-Oskarshamn
Annons