Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MIK-stjärnan talar ut om mardrömsstarten: "Var ett krig för mig"

Han petades i början av säsongen efter dåliga resultat på coopertestet.
Nu talar Alex Aleardi, 24, ut om mardrömsstarten i Mora, timmarna på träningscykeln och samtalen med Jeremy Colliton som fick allt att vända.
– Mitt spel är bättre nu än det varit i hela mitt liv, säger Moraforwarden.

Annons

Alex Aleardi kliver ut ur omklädningsrummet i bara understället.

Svetten rinner fortfarande från kroppen.

Han ler och tar i hand.

– Det är mycket bättre än det varit tidigare. Vi har stabiliserat oss som ett bra hemmalag, men vi måste fortfarande bli bättre på bortaplan, säger han och ler.

Det är dagen innan matchen mot Västervik, en av två raka på hemmaplan.

Alla vet vad det här handlar om just nu: Tre poäng, jakten på serietoppen – och vem som blir president i Amerikas förenta stater, Hillary Clinton eller Donald Trump?

– Vi pratar om det också. Alla har en egen uppfattning, även hemma i USA. Vi snackar om det i omklädningsrummet ganska ofta också. Flera killar pratar om det. Om Clinton åker i fängelse och vad som händer kring alltihop, säger Aleardi.

Han är född i Fort Wayne i Indiana, i nuläget ett givet Donald Trump-fäste, men familjen flyttade tidigt till Michigan där läget är högst oklart inför tisdagens val.

Vad kommer du att rösta på?

– Donald Trump. Jag tror han gör ett bättre jobb än henne (Hillary Clinton) i alla fall, säger han och ler.

Är du förvånad att presidentvalet i USA är så pass stort i Sverige ändå?

– Verkligen. Frågar du någon i USA kanske de inte är lika pålästa. Det är viktigt, naturligtvis, men det är inte det största ämnet alltid i USA. Just nu är det naturligtvis det, men inte vanligtvis.

Förutom det där valet handlar mycket av snacket även om de där matcherna som kommer upp.

– Vi har ett bra läge att haka på i toppen här med de två kommande matcherna. Vi ska försöka ta oss ifrån mittenskiktet och sikta in oss på toppen nu.

Men, det är jämnt du?

– Ja, det är ju det. En dålig vecka eller bra så kan du vara på en helt annan plats. Det är ingen riktig botten eller toppen. Det handlar bara om att försöka vara hyfsat stabila och leverera. Det har vi varit på slutet i alla fall.

Precis som Moras säsong har Aleardis varit upp och ner.

Eller, mest ner i inledningen för att sedan lyfta på slutet.

– Det var inte den starten jag ville ha. Men, jag känner att jag hittar touchen. Det har gått bra i powerplay och bidrar till lagets framgång. Ju bättre laget går ju bättre går det för mig.

I inledningen av säsongen spelade Aleardi några matcher, men var inte ens ombytt mot VIK borta och missade totalt tre matcher.

– Det är den del av ishockeyn. Mitt mål när jag kom över var att stabilisera mitt spel. Jag vill fortfarande leva i drömmen att jag kan spela i NHL. Det är en läroperiod.

LÄS MER: Expertens uppgifter – därför är Morastjärnan petad: "För dålig arbetsinsats"

Hur var formen när du kom över?

– Jag tyckte att jag var i bra form, men det är mycket mer löpning här än vad jag är van vid. Det är lite annorlunda träning här borta. Det visste jag efter att ha spelat i Rögle och Asplöven.

Var det en chock när du insåg hur mycket löpning det var?

– Nej, det var ingen chock så. Jag visste vad jag gjorde. Jag är en spelare som gillar att spendera tid på isen och leverera där. Mitt jobb är inte att springa en mile på sex eller två minuter. Det handlar om att leverera på isen. Men, jag behöver uppenbarligen båda. Jag måste vara mer redo nästa år och göra det lite enklare för mig själv uppenbarligen. Men, det är en läroprocess det här också.

Hur reagerade du när du inte fick spela i början?

– Det var en läroperiod. Det var att krig för mig. Jag kastade mig på cykeln, trampade och visade alla lagkamrater att jag ville vara i laguppställningen varje kväll. Jag vill att de ska känna att jag är en kille de kan lita på. Att jag är med i målprotokollet och kan vara med och vända matcher. Jag tycker att jag visat att jag är den killen. Jag har gjort fler mål och vi har vunnit mer. Att hjälpa gruppen.

Moratränaren, Jeremy Colliton:

– Vi ville höga standarden för alla i det här laget. Om det så är en 19-årig junior, en kille som varit med tidigare, eller någon som kommer in utifrån. Vi vill spela med hög fart och då hade alla nya en inkörningsperiod. Fler och fler har förstått hur vi måste spela för att vinna.

Hur var era samtal där i början?

– Det handlade bara om information. Det är en tränares uppgift. Att ge dem den information spelarna behöver för att bli bättre. Förhoppningsvis pratar jag med alla. Inte varje dag, men ofta. Om de tar informationen och agerar utefter det är jag glad som tränare. Det gjorde han.

Samtalen gav utdelning.

På slutet har Alex Aleardi varit en av Moras hetaste forwards och står på tio poäng (4+6) på 14 matcher – och nu tackar han sin tränare för framgången.

– Jeremy har varit med mig hela vägen och hjälp mig jättemycket de två senaste månaderna. Mitt spel är bättre nu än det varit i hela mitt liv. Jag tillägnar en stor del av min framgång till honom. Mina lagkamrater gör det enkelt för mig, jag får bra passningar och jag försöker avsluta på bästa sätt.

Enligt Moraforwarden har han aldrig varit bättre.

– Allt handlar om stabilitet. Att hålla sig på en nivå. Man kan alltid bli bättre, men jag känner att jag håller mig på en jämnare nivå just nu och jag hoppas kunna hålla mig här hela säsongen.

Aleardi har kanske ändrat lite syn även på konditionsbiten.

– Kondition är en stor del av ishockey också likväl som styrka och att lyfta vikter. Det är en process och det här gör mig bättre.

Samtidigt hyllar MIK-forwarden laget.

– Det är nog den tajtaste gruppen jag varit i på länge. Vi har bara spelat i ett par månader men jag känner redan att jag kan lita på alla där ute. Jag vet att alla kommer att göra sitt jobb och jag behöver inte täcka upp för någon som inte gör sitt. Det är verkligen ett lag det här.

Har du någon förklaring till varför den här gruppen är så bra?

– Jag tror inte att det finns något särskilt skäl. Vi är ett yngre lag. Alla är unga och vår kapten, Bejmo, gör ett bra jobb sedan har Gagné hjälpt alla nya. Det finns ett bra ledarskap vilket underlättar allt.

Alex Aleardi tar i hand.

Innan vi skiljs åt måste frågan ändå ställas.

Vem vinner det där presidentvalet då?

– Oj, det blir intressant. Det kommer att bli intressanta förändringar oavsett vem som blir vald. Det handlar mest om vilket som är det minst dåliga alternativet.

LÄS MER: Förre SHL-spelaren fortsatt utanför laget i Mora IK: "Jag ändrar inte en vinnande lineup"

Mer läsning