Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand förstörde festen på Hovet – vann stormötet mot AIK

Fantastisk inramning, tröjceremoni, makalös ljudvolym och en intensiv, sevärd match. Stormötet mellan AIK och Leksand drog fullsatta läktare på Hovet, 8 094 åskådare var säsongens största publiksiffra i hockeyallsvenskan – men det var gästerna som förstörde festen. AIK–Leksand slutade 1–3.

Annons

Ett hett, intensivt, fysiskt och fartfyllt toppmöte mellan två lag som båda vill tillhöra toppen och utmana om en SHL-plats nästa säsong. Dessutom ramades matchen in snyggt med en ceremoni där AIK-legendaren Leif Holmgrens tröja nummer 18 hissades till taket.

Det var dock Leksand som till slut skulle förstöra festen för AIK. Men hemmalaget rivstartade matchen genom att skölja över gästerna i anfall efter anfall. Det dröjde över nio minuter innan Leksand fick till första skottet på mål, och dessförinnan hade hemmalaget haft ett powerplay och tryckt tillbaka motståndarna fullständigt – men LIF-målvakten Tex Williamsson stoppade allt och uppträdde mycket säkert som sista utpost.

Matchen mellan Leksand och AIK var intensiv och sevärd på alla sätt. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Leksand kom också tillbaka och skapade en del chanser. Framförallt Emil Bemström och Martin Grönberg hade bra lägen, utan att kunna överlista AIK-målvakten Linus Lundin.

Andra perioden inleddes i ett ännu mer intensivt tempo – och det gynnade Leksand. Nu var det nämligen LIF som öste på offensivt och tog över spelet. AIK hade haft sitt tredje powerplay för kvällen utan att få utdelning – och när Leksand fick sitt andra tillfälle med en man mer, ja då smällde det.

Olle Alsing sköt ett hårt handledsskott från blålinjen, förbi alla spelare och i mål – mycket tack vare bra jobb av Tobias Forsberg som skymde målvakten Linus Lundin.

Och direkt efteråt kom 0–2 – Mattias Ritola med en mycket fin passning till Daniel Bertov som smugit upp vid bortre stolpen.

Bara 26 sekunder gick mellan målen – och där avgjordes matchen.

8 094 åskådare – utsålt – såg matchen på Hovet...
...där båda klackarna bjöd på stämning av högsta klass.

AIK försökte svara direkt – Anton Holm hade ett lysande läge mitt i slottet men sköt över, och Jesper Frödén testade Tex Williamsson med en lurig styrning efter skott av Eric Castonguay.

Lagen fortsatte att byta chanser med varandra i den tredje perioden, ivrigt uppbackade av två mycket högljudda supporterskaror i vad som inte var den största publiksiffran i hockeyallsvenskan för säsongen, utan säkerligen en av de mest högljudda matcher som spelats i höst.

Tex Williamsson gjorde en mycket bra match för Leksand – särskilt avgörande var räddningarna i första perioden.

AIK var mycket nära en reducering vid några tillfällen och det var även nära att Leksands center Isac Skedung sparkade pucken i eget mål vid ett tillfälle.

Leksand lät sig inte tryckas tillbaka utan fortsatte spela på ett bra sätt. Exempelvis nämnde Skedung hade ett bra läge med fem minuter kvar men sköt över.

Men reduceringen skulle komma för AIK – med tre minuter kvar styrde Jesper Frödén in ett skott från Filip Windlert och matchen fick en mycket dramatisk avslutning.

AIK satsade allt och tog ut målvakten – men det räckte inte. Med 23 sekunder kvar sköt Martin Karlsson 1–3 i det tomma målet och firade direkt med den stora Leksandsklacken.

Leksand tionde segern på de tolv senaste matcherna och visade att man är ett lag för toppen – medan AIK fortsätter att varva högt och lågt och har en brist på kontinuitet som kan bli kostsam i kampen om en topp två-placering.

I och med förlusten tappade AIK även kontakt med de två första platserna i tabellen. Leksand är trea, på samma poäng som Oskarshamn som spelar sin match i omgång 21 på lördagen.

Matchfakta / Hockeyallsvenskan

AIK–Leksand 1–3 (0–0, 0–2, 1–1)

Andra perioden: 0–1 (25.59) Olle Alsing (Alex Friesen, Emil Bemström), 0–2 (26.25) Daniel Bertov (Mattias Ritola, Alex Friesen)

Tredje perioden: 1–2 (57.03) Jesper Frödén (Filip Windlert), 1–3 (59.37) Martin Karlsson (öppen kasse).

Skott: 24–27 (7–6, 9–11, 8–10)

Utvisningar: AIK: 3x2 , LIF: 2x2

Domare: Pierre Schilken

Publik: 8094.

Mer läsning

Annons