Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glada guldhjältar kom hem

/
  • Juniorkronorna togs emot med jubel i Kungsträdgården efter första JVM-guldet på 31 år.

Leende guldblågula ögon.

Det var bilden på Arlanda när guldhjältarna kom hem från junior-VM och hyllades av fansen.

Annons

– Folk charmas av killarnas energi, säger guldtränaren Roger Rönnberg.

Flera hundra supportrar mötte juniorlandslaget när de kom hem som guldmedaljörer till Arlanda på lördagen. Sömniga ögon, breda leenden, guldhjälmar och blågula halsdukar var den gemensamma nämnaren för alla världsmästarna. Tröttast av alla var målvakten Johan Gustafsson som bara sovit två timmar sedan slutsignalen i fredags natt svensk tid.

– Det gick inte att sova. Helt omöjligt, jag bara låg och tänkte. Jag kände mig faktiskt rörd, säger Luleåmålvakten om dygnet efter det första svenska guldet sen 1981.
Han hade en tuff finalmatch där Sverige dominerade och Gustafsson ofta fick stå sysslolös. Men han minns känslan när Mika Zibanejads guldläge dök upp.

– Det blev som ett sug i magen. Det var första gången i matchen jag kände så. Och vad skönt det var när den satt och man fick ta sats över isen.

En hållen nolla och en fantastisk räddning i slutsekunderna gör Gustafsson till en av huvudfigurerna bakom VM-titeln. En annan är givetvis segerskytten Mika Zibanejad.

– Ja vad ska man säga. Jag bara njuter, utbrister han.

Sparade du pucken?

– Nej, jag hann inte. Vet inte vart den tog vägen.

Bakom spelarna finns ett ledarteam med huvudtränaren Roger Rönnberg i spetsen. En man som nu kan sätta titeln guldtränare i sitt cv.

– Det är jättehäftigt. Så mycket folk som tar emot oss här. Jag tror folk charmas av killarnas energi. Det är en härlig oförstörd ishockey, säger Rönnberg.

Hans lag dominerade turneringen med en enorm offensiv och sköt massvis av skott mot motståndarna. En typ av ishockey som man sällan ser hos svenska landslag.

– Men tanken är att vi ska spela likadant från A-landslag ner till pojklandslagen. Det känns som vi är på väg dit med svensk juniorhockey nu. Och det här laget får gå i bräschen, säger Rönnberg.

Till skillnad från när A-landslaget vinner guld får det här gänget ingen bonus från sitt förbund. Det bekräftar ordförande Christer Englund för TT.

– Vi lägger ner 25 miljoner kronor på vår ungdomshockey varje säsong. Och vi får inga prispengar för ett junior-VM-guld. Men jag kan säga att jag aldrig varit så här glad för en medalj tidigare. Och då var jag ändå generalsekreterare vid VM-guldet 1987 för Tre Kronor, säger Englund.

Och tankar på bonus eller annan belöning var knappast något spelarna bekymrade sig för ute på Arlanda. Det var mer frågor om man kunde få en macka innan det var dags att träffa kronprinsessan på slottet och folket i Kungsträdgården.

Mer läsning

Annons