Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stor stark forward

/

Annons

Den 30-årige tjecken, hockeyfostrad i Litvinov, hade 133 NHL-matcher och spel i högsta ligan både i Tjeckien och Finland på meritlistan, när han i september skrev på för Leksand.

Men egentligen skulle han ha spelat för Sparta Prag den här säsongen.

- Men det blev problem med min försäkring, därför blev det spel i Leksand, men om vi går upp med Leksand kan jag spela i Tjeckien igen med min försäkring, förklarar han.

I januari skrev Vopat på för ytterligare två säsonger i Leksand och han är fast besluten att fullfölja kontraktet.

- Jag stannar i Leksand och kan mycket väl tänka mig att avsluta karriären här. Jag och min familj trivs bra här.

Den store tjecken kom snabbt in i spelet och har varit en av Leksands mest värdefulla spelare under säsongen.

Men omställningen till spel i den näst högsta serien i Sverige blev tuffare än han trott.

- Allsvenskan är en svår serie att spela i, eftersom kanske bara sex av lagen spelar efter ett organiserat system. Elitserien är lättare att spela i eftersom spelarna där är bättre och lagen mer välorganiserade.

Efter en lång grundserie längtar han dock efter kvalserien.

- Det blir en ny upplevelse för mig och jag har inte spelat play off-matcher på de fyra senaste åren. Vårt mål är naturligtvis att ta oss tillbaka till elitserien, där jag tycker att Leksand hör hemma.

Och Vopat tror sig veta vad som kommer att avgöra vilka lag i kvalserien som tar de två elitserieplatserna.

- De lag som drar på sig minst utvisningar och som kan utnyttja spelet i numerärt överläge kommer att lyckas. De bästa lagen i allsvenskan är lika bra som bottenlagen i elitserien.

Utvisningar har Vopat stor erfarenhet av efter 162 utvisningsminuter på 37 matcher. Bara klubbkompisen Mike Siklenka med 164 minuter var värre av samtliga spelare i allsvenskan.

- Mitt spel går ut på att spela fysiskt, men det verkar som om domarna ofta går in och skyddar de mindre spelarna. Ändå tycker jag att de svenska domarna är bättre än de finländska.

- Dessutom tror jag att det kommer att tillåtas mer fysiskt spel i kvalserien.

Vopats fysiska spel lämpar sig väl för spel i NHL och han har också sammanlagt 133 NHL-matcher för fyra olika klubbar på meritlistan.

- Tiden i NHL gav mig stor erfarenhet även om jag borde lagt ner ett större jobb när jag var där. Men nu tror jag nog att mina chanser till fortsatt NHL-spel är borta.

Och Leksandsfansen har garanterat inget emot att få behålla sin favorit.

- Vet faktiskt inte varför jag blivit så populär bland fansen, trots att jag gör en del dumheter ute på isen. Det var samma sak när jag spelade i Helsingfors, säger Vopat.

Fakta Roman Vopat

  • Född: 21 april 1976.
  • Längd/Vikt: 192/100.
  • Familj: Hustrun Natalie och sönerna Brayden och Nicholas.
  • Moderklubb: Chemopetrol Litvinov.
  • Övriga klubbar i karriären: Moose Jaw Warriors (WHL), S:t Louis Blues (NHL), Worcester Ice Cats (AHL), Los Angeles Kings (NHL), Phoenix Roadrunners (IHL), Fredericton Canadiens (AHL), Philadelphia Flyers (NHL), Chicago Blackhawks (NHL), Moskitos Essen (DEL), Philadelphia Phantoms (AHL), Pelicans (SM-Liiga), IFK Helsingfors (SM-Liiga), Ilves (SM-Liiga), HC Sparta Prag (Tjeckiska ligan), Jokerit (SM-Liiga), Leksand.
  • NHL-draftad: 1994:172 av S:t Louis Blues.
  • Position: Forward.
  • Lyssnar på: Heavy Metal och hårdrock.
  • Tittar på: CSI och Las Vegas.
  • Favoritmat: Sushi och en saftig köttbit.

Mer läsning

Annons