Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge Hockeys nya målvaktssuccé – toppar statistiken: "Utvecklats mycket mentalt"

De var nyförvärven som skulle axla manteln efter fjolårets succéduo.
Efter sjutton omgångar har Borlänges nya målvaktspar släppt in minst mål i hela serien.
Toppar statistiken gör Tobias Sandberg, som har lett sitt lag till seger i alla matcher han har spelat.
– Det är väl dumt att klaga över den starten, skrattar Sandberg efter söndagens skalp mot Grästorp.

Annons

En stor anledning till Borlänge Hockeys succéartade fjolårssäsong var målvaktsparet Viktor Kokman och Oliver Eriksson.

Båda två spelade ruggigt stabilt säsongen igenom, även om det kanske svajade till lite mot slutet i de avgörande kvalmatcherna.

Inför vintern hade båda lämnat och en ny målvaktsduo, Tobias Sandberg och Marcus Hellgren Smed, skulle försöka upprepa samma bedrift som sina föregångare.

Hur det har gått har väl knappast gått någon förbi.

Med fem omgångar kvar av grundserien är Borlänge Hockey redan klart för spel i Allettan. Man har dessutom släppt in minst mål (28 stycken) i hela serien.

Tobias Sandberg var glad efter söndagens segermatch mot Grästorp.

Tobias Sandberg, som vaktade buren i söndagens match mot Grästorp, toppar även hela seriens målvaktsstatistik med 94,81 i räddningsprocent och 22-åringen från Huddinge har ännu inte förlorat en enda match som han startat i.

– Det är väl dumt att klaga över den starten (skratt). Den hade man tagit alla dagar i veckan om man hade fått veta det före säsongen, säger Sandberg och fortsätter:

– Vi har åtta raka vinster nu och släpper in jävligt lite mål, så det känns bra. Det har sin början allra längst bak, bra försvarsspel och bra offensivt spel, även när vi tappar puck. Då blir det enkelt att spela där bak också.

Sandberg anlände till Borlänge efter en säsong med division 1-laget Örnsköldsvik – ett år som satte igång hans utvecklingen, menar han själv.

– Framför allt tycker jag att jag har mognat som person. Förra året spelade jag i ett mittenlag och fick stå mycket. Man fick vara med om några stora förluster och utveckla spelet därifrån, så framförallt har jag utvecklats mycket mentalt. Det tycker jag märks nu också.

Ni var två nya målvakter som kom inför säsongen. Var du inställd på att slåss om en plats?

– Det var så jag tänkte. Jag såg ju Borlänges år ifjol. Det var ju kvalserien och det gick jäkligt bra, så då vill man försöka komma in och göra det så bra som möjligt. Man vet att det inte är några dussinspelare som kommer in i laget. Och jag har mött Mackan förut, så jag vet vilken målvakt det är.

Marcus Hellgren Smed har på sina åtta matcher en räddningsprocent på 91,94.

Och faktum är att båda förvärven verkligen har fått visa vad de går för.

Innan Grästorpsmatchen hade Marcus Hellgren Smed stått tre raka, och faktum är att Borlänge har gjort det till en rutin att rotera mellan stolparna under hela säsongen.

Efter sjutton omgångar har Sandberg stått nio matcher och Hellgren Smed åtta.

– Det är bra tycker jag. Marcus är jättebra och vi sporrar varandra jättebra. Vi umgås utanför isen och båda spelar riktigt bra. Då känns det bra att välja en också. Båda vinner matcher, och då är det dumt att satsa på en, säger Sandberg.

Vill man inte spela alla matcher?

– Det är klart att man vill spela. Men samtidigt så förstår man situationen och både Mackan och jag spelar jättebra och det skulle vara väldigt konstigt om de skulle välja en, såhär mitt under säsongen. När man inte står så får man mer tid att träna och man kan även se på de andra som står. Det finns fördelar med allt.

Blir det en sporre?

– Det tycker jag. Man känner att man vill spela bra för laget och man vet också att man har någon där som krigar och vill stå. Så ja, det blir en extra sporre.

BHF-tränaren, Jeff Jakobs, utvecklar hur ledarstaben har resonerat runt målvaktsfrågan:

– Vi vet att vi har två bra målvakter som håller hög division 1-klass och vi vill inte stänga någon ute, spela den ene hela tiden och ha en uttalad förstemålis. Framför allt fram till jul nu så får de spela och känna en trygghet. Nu känner vi oss lika trygga med båda två. Det var vår tanke innan och det har utvecklat sig bra, tycker jag, säger Jakobs och fortsätter sitt resonemang:

– Samtidigt som vi ska vinna så ska vi utveckla målvakterna och det ger inte så bra utveckling om man öppnar båsdörren i 22 omgångar. Vissa målisar vill vara uttalad förste, men det kan väl vara de här lite äldre stötarna mest.

Fram till jul, säger du. Blir det ett val sen?

– Inte direkt efter, men det kan visa sig efter jul att den ena spelar riktigt bra och då får vi ta ett nytt beslut då, om vi väljer att spela en lite hårdare.

LÄS ÄVEN:

Borlänge Hockey helt klart för Allettan – nu tar man nästa steg: "Har höjt träningsdosen"

Poängkungen Viktor Ehn tillbaka i Borlänge Hockey: "Roligt att vara på isen igen"

Mer läsning

Annons