Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen guldjubel!

/
  • Filip Forsberg och matchvinnaren Mika Zibanejad firar med den svenska flaggan efter JVM-finalen mot Ryssland.

När Mika Zibanejad i förlängningen avgjorde JVM-finalen mot Ryssland visste jublet inga gränser.
Efter 31 års ökenvandring är Sverige återigen juniorvärldsmästare.
– Jag har inte riktigt fattat än hur stort det här är, säger Filip Forsberg.

Annons

Den 17-årige Leksandsforwarden fick sitta på bänken under hela JVM-finalen, som avgjordes tidig fredagsmorgon svensk tid.

En final som blev till en thriller med ett avgörande i förlängningen, trots att Småkronorna dominerade matchen fullständigt i de två första perioderna och så långt in i matchen ledde skotten med förkrossande 39–4.

– Vi hade många målchanser för att avgöra tidigare men det här blev ju ett perfekt slut på matchen.

Avgörandet kom när halva förlängningsperioden var spelad när Mika Zibanejad satte matchens enda mål och blev stor matchvinnare.

Fri med den ryske målvakten Andrej Makarov gjorde Djurgårdsforwarden inget misstag och efter målet utbröt ett närmast hysteriskt segerjubel ut bland de svenska spelarna och ledarna.

Det var 31 år sedan Sverige senast spelade hem ett JVM-guld, och efter guldet 1981 hade Småkronorna fram till den här turneringen som bäst tagit silver sju gånger.

– Jag har inte riktigt fattat än hur stort det här är och det kommer att ta en stund innan det sätter sig. Men det var starkt av oss att bryta guldförbannelsen och jag hoppas att det här bara är början.

Forsberg, som har möjlighet att spela ytterligare två JVM-turneringar, fick på onsdagens träning beskedet att han skulle starta finalen som 13:e forward.

– Jag var förstås sugen att få komma in och spela. Nu blev det inte så men det gör inte så mycket när vi vann, det var obeskrivligt skönt när vi kunde avgöra.

Med halvminuten kvar av den tredje perioden var det dock ytterst nära att Ryssland avgjort matchen, men målvakten Johan Gustafsson svarade för en kanonräddning.

– Efter den räddningen kände jag att vi kommer att ta det. Det var mer nervöst i tredje perioden än i förlängningen, då var jag lugn.

Småkronorna gick in i turneringen utan något favorittryck på sig och laget har visat upp en otrolig lagmoral och vänt underlägen till seger både mot Ryssland och Finland.

– Kanada och Ryssland hade pressen på sig och det var roligt att knäppa dem på näsan. Vi visste vad vi kunde och den stora styrkan i laget är att alla drar åt samma håll.

Under lördagseftermiddagen kommer Småkronorna att hyllas i Kungsträdgården och innan dess ska guldhjältarna hinna med ett besök på slottet för att träffa kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Mer läsning

Annons