Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16-åring målskytt när Leksand vann

/

Han blev en bättre spelare av att träna med Johan Larsson.
Mellan matcherna tittade Filip Forsberg, 17, på "Foppa"-dokumentären.
– Det speciella var att han var både tuff och en lirare, säger juniorvärldsmästaren efter att ha fört Leksand över kvalseriestrecket.

Annons

Redan inför säsongen jämförde Tommy Salo Filip Forsberg med sin gamla OS-guldkollega Peter Forsberg.

– Det är väl en ganska orättvis jämförelse. Han var otroligt bra och jag vet inte om det kommer att bli någon som han någonsin, säger han själv.

Faktum är dock att Filip Forsberg redan har något som namnen inte har.
Ett JVM-guld.

Och tillbaka efter en månads frånvaro var det mer av en "Stor-Foppa" än en "Lill-Foppa" som publiken i Tegera arena fick se.

Det var Filip Forsberg som fixade utvisningen på Christian Carlsson i mitten av andra perioden.

Det var Forsberg som i det efterföljande numerära överläget, i samma sekvens, ordnade en avvaktande utvisning på Fredrik Höggren och spelade tillbaka till Martin Janolhs, som med en sidledspassning i sin tur gav Mark Hurtubise öppet mål till 1–0.
Det var Filip Forsberg som, tillsammans med kedjekompisarna Fredrik Händemark och Jacob de la Rose, checkade fast Karlskoga bakom mål så att Johan Svedberg kunde utnyttja en dålig rensning till att direktskjuta 2–0.

– De är riktigt bra hockeyspelare alla tre. De spelar moget för att vara så unga. Vi vill ha lite mer driv, mer energi och det tycker jag att vi fick av dem, säger assisterande tränare Tommy Salo.

Han fick också ett drömmål till 3–0, där Händemark jobbade fram pucken till Forsberg, som höll inne passningen till helt rätt läge för de la Roses debutmål i a-laget.
Däremellan åkte Filip Forsberg runt och delade ut offensiva tacklingar med puck – på känt "Foppa"-manér.

– Jag försöker att ta delar av hans spel och lägga till mitt eget. Det speciella var att han var både tuff och en lirare. Det är väl det man ska försöka ta efter. Inte bara vara lirare eller bara vara tuff, utan försöka få hela paketet så att säga, säger han.

Och berättar att JVM-laget mellan matcherna tittade på SVT:s mellandagsdokumentär om "nummer 21".

– Det var en riktigt bra dokumentär, betygsätter Filip Forsberg.
En månad tillsammans med spelare som Brynäs förstacenter Johan Larsson har också utvecklat Leksands supertalang, berättar han.

– När man möter dem på träningen så tvingar de en att utveckla sitt spel om man ska ha någon chans att hänga med.
Känns det som om du håller på att växa in i en ledarroll i Leksand?

– Jag försöker alltid att göra mitt bästa. I dag tycker jag att både jag och mina kedjekompisar gjorde det riktigt bra och det flöt på bra. Och absolut, det är väl såhär jag vill spela alla matcher. Det är det jag ska försöka satsa på att göra också i framtiden.
Tommy Salo:

– Filip kommer tillbaka från JVM och allt ståhej som varit runt omkring honom och gör en så pass bra match direkt. Det visar ju vilken bra karaktär det är.


Se alla målen i matchen. Klicka här!

Mer läsning

Annons