Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isbjörnar på vintersemester

Snön är på väg och turistsäsongen har startat i Orsa. Först på plats är isbjörnarna Vicks och Sesi från Holland, som mellanlandar och vintersemestrar i björnparken.

Vicks och Sesi är två unga isbjörnar, som nyligen anlänt till Orsa Björnpark. Här ska de vistas några månader för att under våren flytta vidare.

– Man skulle kunna säga att isbjörnarna är på vintersemester i Orsa, berättar Pernilla Thalin, djurparkschef i Orsa Björnpark.

De två isbjörnarna kommer från två olika parker i Holland, och bildar ett nytt avelspar i bevarandeprogrammet för isbjörn i Europa.

Hanen heter Vicks, kommer från Rotterdam Zoo och är uppvuxen som ensam isbjörnsunge med sin mamma. Han är känd som ett riktigt busfrö som kastat stenar på fönstren i sin gamla park. Vicks är en är väldigt stor ung björn och väger runt 170 kg.

- Honan Sesi är en ettårig halvsyster till vår isbjörn Ewa och kommer från Ouwehands Dierenpark. Hon är uppvuxen med sin mamma och bror, mindre i storlek än Vicks och väger knappt 100 kg, fortsätter Pernilla Thalin.

Isbjörnarna har nyss blivit sammanförda på Orsa Björnpark och vistas i ett av kamtjatkabjörnarnas stora hägn på hela två hektar. De kommer nu att få uppleva en Orsavinter med snö och kyla.

Båda isbjörnarna är väldigt lugna och känns trygga i sig själva., och ledningen för björnparken tror att de snabbt kommer finna sig tillrätta i Orsa. .

Att djurparker hjälper varandra med tillfälliga placeringar av djur är ganska vanligt. Skillnaden i det här fallet är att kunna ta emot två så pass stora djur som isbjörn, vilket är ovanligt.

Orsa Björnpark är en av få i hela Europa som har möjlighet att erbjuda den typ av djuranläggning som krävs för så pass stora djur som isbjörn.

– Nu kommer de att bo hos oss i vinter och framåt våren, mars/apri, flyttar Vicks och Sesi till sitt nybyggda permanenta hem på Vienna Zoo i Österrike, avslutar Pernilla Thalin.