Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isbjörnar på vintersemester

Snön är på väg och turistsäsongen har startat i Orsa. Först på plats är isbjörnarna Vicks och Sesi från Holland, som mellanlandar och vintersemestrar i björnparken.

Annons

Vicks och Sesi är två unga isbjörnar, som nyligen anlänt till Orsa Björnpark. Här ska de vistas några månader för att under våren flytta vidare.

– Man skulle kunna säga att isbjörnarna är på vintersemester i Orsa, berättar Pernilla Thalin, djurparkschef i Orsa Björnpark.

De två isbjörnarna kommer från två olika parker i Holland, och bildar ett nytt avelspar i bevarandeprogrammet för isbjörn i Europa.

Hanen heter Vicks, kommer från Rotterdam Zoo och är uppvuxen som ensam isbjörnsunge med sin mamma. Han är känd som ett riktigt busfrö som kastat stenar på fönstren i sin gamla park. Vicks är en är väldigt stor ung björn och väger runt 170 kg.

- Honan Sesi är en ettårig halvsyster till vår isbjörn Ewa och kommer från Ouwehands Dierenpark. Hon är uppvuxen med sin mamma och bror, mindre i storlek än Vicks och väger knappt 100 kg, fortsätter Pernilla Thalin.

Isbjörnarna har nyss blivit sammanförda på Orsa Björnpark och vistas i ett av kamtjatkabjörnarnas stora hägn på hela två hektar. De kommer nu att få uppleva en Orsavinter med snö och kyla.

Båda isbjörnarna är väldigt lugna och känns trygga i sig själva., och ledningen för björnparken tror att de snabbt kommer finna sig tillrätta i Orsa. .

Att djurparker hjälper varandra med tillfälliga placeringar av djur är ganska vanligt. Skillnaden i det här fallet är att kunna ta emot två så pass stora djur som isbjörn, vilket är ovanligt.

Orsa Björnpark är en av få i hela Europa som har möjlighet att erbjuda den typ av djuranläggning som krävs för så pass stora djur som isbjörn.

– Nu kommer de att bo hos oss i vinter och framåt våren, mars/apri, flyttar Vicks och Sesi till sitt nybyggda permanenta hem på Vienna Zoo i Österrike, avslutar Pernilla Thalin.